Harry Potter a Prekliate dieťa (J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany)

Názov: Harry Potter a Prekliate dieťa (orig. vydanie – Harry Potter and the Cursed Child)
Autor: J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania:  2016 (orig. vydanie – 2015)
Počet strán: 360
Žáner: fantasy scenár
Cena: 17 

O knihe:

Čo sa stalo s deťmi Harryho Pottera na konci príbehu? Nebolo ľahké byť dieťaťom, ktoré prežilo útok jedného z najväčších čarodejníkov všetkých čias. Nie je to však ľahké ani po 20 rokoch. O čo ťažšie je však byť synom legendy. Toto je príbeh Albusa Severusa, mladého Pottera, ktorý je zaradený do Slizolinu, jeho  priateľom je Scorpius Malfoy a jednoducho nezapadá v škole, ktorú jeho otec volal domovom.

Čo si o knihe myslím ja?

Stojí za to siahnuť po knižnom "pokračovaní" príbehu mladého čarodejníka? Mmm...nie. Pozrieť si javiskové prevedenie? Možno. Tu je však dôvod, prečo sa neoplatí vracať k starým príbehom a snažiť sa z nich vyťažiť ešte niečo (čo sme zažili pri niektorých filmoch a seriáloch). Nalákajú starých fanúšikov, ktorí očakávajú ten čarovný pocit, ktorý mali na začiatku, a keď ho nedostanú, zostanú sklamaní viac, než by bolo potrebné.

Pravdou je, že táto kniha čerpá z niekoľkých najsilnejších momentov pôvodnej série (od hlavných postáv po Cedrica) a snaží sa ich akčne stvárniť znova. Čo však dosahuje, je len to, že sa z pôvodnej trojice stávajú nezaujímavé vedľajšie postavy bez hlbšieho charakteru, z Albusa je nevďačný tínedžer a čitateľov viac zaujme Scorpius a jeho vzťah s Dracom, než rodina Potterovcov. Zápletka nie je svetoborná, ba priam väčšinu čitateľov sklamala najviac. V každom ohľade som jednoducho očakávala viac.

Veľmi som chcela mať túto knihu rada. Prečítala som ju. A bola fajn. Ale nebola to, čo som od nej chcela. Ak ju budete čítať nezávisle od originálnej série, môžete sa trochu ponoriť do kúzla, ktoré ovládlo milióny. Avšak ak chcete zažiť niečo čarovné, radšej siahnite po prvých 7 knihách.

Moje hodnotenie...

...2/5*. Ale samotné predstavenie by mohlo byť veľmi fajn!

Komentáre