Ty a ja navždy (Francis & Lisa Chan)

Názov: Ty a ja navždy (orig. vydanie – You and Me Forever)
Podnázov: Manželstvo vo svetle večnosti
Autor: Francis & Lisa Chan
Preklad: Ivana Skoncová
Vydavateľstvo: Slovenské evanjelizačné stredisko
Rok vydania:  2018 (orig. vydanie – 2014)
Počet strán: 156
Žáner: partnerská literatúra
Cena: 8 

O knihe:

V tejto knihe Francis Chan spolu so svojou manželkou Lisou odpovedajú na otázky, ktoré si kladú mnohé manželské páry, keď stoja pred oltárom: “Čo robiť, aby som mal zdravé manželstvo?" Namiesto toho, aby sa Francis a Lisa venovali typickým manželským témam, sa ponárajú do Písma, aby našli uspokojujúcu odpoveď na otázku: “Čo to znamená mať vzťah, ktorý uspokojí najhlbšie časti našich duší?"
Čo si o knihe myslím ja?

Táto kniha je veľmi špeciálna. Dokonca sa odlišuje aj od iných kresťanských kníh, ktoré sa zaoberajú manželstvom. V siedmich kapitolách (Manželstvo nie je až také skvelé; Usilujte sa o dokonalé manželstvo; Naučte sa dobre bojovať; Nepremárnite si manželstvo; Existuje pre nás nádej?; Čo je pre deti naozaj to najlepšie? a Úžasné preteky) sa podarilo manželom Chanovcom niečo veľmi jedinečné: odpútať sa od typických snáh riešiť problémy manželstva, a prejsť rovno k zdroju – k Ježišovi. Celý ich pohľad na vzťahy, konflikty aj prejavy lásky vychádza zo samotnej podstaty, ktorou je Boh, ktorého nasledujú. Ich snahou nie je len pritiahnuť k sebe partnerov, no hlavne ich pritiahnuť bližšie k Hospodinovi. A práve to je to, čo môže zmeniť všetko.
"My sme Božím plánom, skrze ktorý sa dá uveriť, že On je dobrý, milujúci a skutočný. Boh sa vždy zjavuje prostredníctvom ľudí. Rovnako, ako použil izraelský národ, aby svetu zjavil, kto je jediný pravý Boh, rovnako aj nás volá, aby sme Ho reprezentovali vo svete. Náš život by mal pomôcť ostatným veriť, že Boh existuje. Skrze spôsob, akým milujeme partnera, by mala byť Kristova láska vierohodná a skutočná. Nebolo by fantastické, keby ste vedeli, že vaše manželstvo niekoho skutočne priviedlo ku vzťahu s Kristom?" (s. 30)
Hoci je táto kniha pomerne útla (156 strán aj s úvodom), ja sama som si v nej vyznačila minimálne 25 častí, resp. myšlienok, ktoré ma zaujali. A to je dosť. Neboli to len múdre citáty, ale často aj tvrdé pravdy, ktoré potrebujú počuť kresťania, či už sú vo vzťahu, alebo nie ("Žijeme v čase, keď kresťanom treba hovoriť, že majú žiť ako Kristus. Je to divné. Ešte divnejšie je, že sa ľudia voči tomu búria."). Okrem toho ponúkajú autori praktické výzvy, nielen pre pár, ale aj pre jednotlivcov v ňom. Ich cieľom je nielen ponúknuť "teóriu", ale rozvinúť ju do praxe čo najskôr. Manželia tak možno prejdú nejednou ťažkou diskusiou, no každá z nich by mala dopomôcť tomu, aby ich vzťah mohol smerovať smerom, ktorý bude najzdravší a najviac ukazujúci na Krista.
"Príliš veľa párov funguje v oblasti duchovného boja, v ktorom sa nachádzame, ako päťročné hráčky futbalu. Boh nás volá, aby sme bojovali v neustávajúcej bitke proti temnote. V tejto bitke nám dal jasnú misiu – činiť učeníkov. Avšak kresťanské páry spravidla nájdeme poskakovať životom držiac sa za ruky, ignorujúc bitku, ktorá okolo nich zúri." (s. 79)
Jednou z najzaujímavejších jedinečností tejto knihy je to, že autori od začiatku uvažujú o manželstve ako niečom dočasnom (trvajúcim len na tejto zemi), čo má však trvalý cieľ – pripravovať svojho partnera na večnosť a tým byť svetlom svojmu okoliu. Manželstvo má byť odrazom jednej z najväčších metafor Boha a Jeho cirkvi (manžela a nevesty). Často to znamená boje, radikálne rozhodnutia, alebo ťažké úlohy, no v konečnom dôsledku to bude to, čo bude najväčším svedectvom.

Moje hodnotenie...

...táto kniha je naozaj vzácna. Myslím, že by mala poputovať to rúk manželov, randiacich, aj nezadaných. Ponúka totiž veľmi priame otázky a niekedy aj ťažké odpovede. No hlavne, volá do služby. Manželovi, deťom, ľuďom vôkol a to všetko Božou mocou a milosťou. Pre mňa 5/5* a zaradí sa medzi knihy, ku ktorým sa jedného dňa vrátim.

Komentáre