V zrkadle, v záhade (Jostein Gaarder)

"Vidíme všetko v zrkadle, v záhade. Zavše máme možnosť nazrieť cez zrkadlo a uvidieť niečo z toho, čo sa nachádza na druhej strane. Keby sme zrkadlo celkom vyčistili, videli by sme oveľa viac. Ale potom by sme nevideli samých seba."


Názov: V zrkadle, v záhade (orig. vydanie – I et speil, i en gåte)
Autor: Jostein Gaarder
Preklad: Milan Richter
Vydavateľstvo: SOFA
Rok vydania:  1998 (orig. vydanie – 1993)
Počet strán: 175
Žáner: filozofická novela pre mládež
Cena: 3 

O knihe:

Novela rozpráva o dievčatku Cecílii, ktoré doma leží vážne choré. Keď je sama doma, navštívi ju anjel Ariel. Chce vedieť, aké je byť ľudskou bytosťou, živým človekom z mäsa a kostí, ktorému v žilách prúdi krv a on jej zase povie niečo viac o tom, ako je to v skutočnosti s anjelmi, vesmírom, životom a smrťou. Jostein Gaarder má schopnosť klásť zábavnou formou základné otázky existencie ľudstva a zapájať čitateľa do hľadania a nachádzania vlastných odpovedí na ne.

Čo si o knihe myslím ja?

Jostein Gaarder je veľmi špecifický autor. Toto je už tretia kniha, ktorú som od neho prečítala a môžem povedať, že som zatiaľ nezachytila veľa autorov, ktorý by sa venovali podobným témam a ktoré by spracovali podobným spôsobom, a teda, je naozaj jedinečný. Tento autor totiž berie ťažké a zložité námety a motívy a snaží sa ich podať (predovšetkým detskému) čitateľovi čo najviac zrozumiteľne a jemne. V jeho knihách najčastejšie objavíte smrť, či už blízkej osoby, alebo hneď hlavného hrdinu; filozofické myšlienky a zamyslenia; otázky o živote, smrti a o svete po nej; snahu objasniť to zahmlené a ukázať nepoznané.
"Svet nikdy nestarne a nezošedivie. Iba vy ľudia budete raz starí a šediví. Každé dieťa, len čo sa ocitne na tomto svete, je novučičké a svieže ako na siedmy deň, keď Pán odpočíval."
Hrdinkou tejto knihy je Cecília. Hoci sa čitateľ nikdy presne nedozvie, čo jej presne je, od začiatku je úplne jasné, že je Cecília vážne chorá a aj napriek jej presviedčaniu ostatných aj seba, že vyzdravie každým dňom, sa jej stav nezlepšuje. Jedného dňa k nej zavíta Ariel, malý anjel, ktorý s ňou nadviaže vzťah, ktorý trvá niekoľko týždňov. Objavuje sa len vtedy, keď pri dievčatku nikto nie je a spoločne objavujú tajomstvá ľudského a nadpozemského.
"Ako malý vesmír vo veľkom vesmíre. Lebo v tvojom mozgu sa nachádza rovnako veľa atómov a molekúl ako hviezd a planét v kozme."
Vďaka týmto rozhovorom autor ponúka čitateľom otázky a možné odpovede na to, kým sme, prečo sa nachádzame na zemi, či ako to je naozaj s anjelmi, nebom, či Bohom samotným. Je to knižka, ktorá prinúti premýšľať, možno doplní medzery a možno len sem-tam zaujme myšlienkou. Isto sa však nájde niečo, čo ste doteraz nepočuli. Avšak. Aj napriek tomu, že je táto kniha veľmi podnetná a často zastavujúca, bolo v nej niekoľko vecí, ktoré mi až tak nevyhovovali. Spomeniem len pár: po prvé, niektoré myšlienky úplne nesedia s kresťanským konceptom, ktorý táto kniha viac-menej propaguje. Skôr to boli prehlásenia o Bohu, pri ktorých som sa zastavila a povedala: tak s týmto úplne nesúhlasím. Čo mi však vadilo omnoho viac, bola postava Cecílie. Nie som zástanca toho, aby choroba ospravedlňovala to, ako sa ľudia môžu a nemôžu správať a jej komunikácia s rodičmi by sa mnohokrát dala jednoducho označiť za drzú a neúctivú. Jej rodina jej neprejavovala nič iné než lásku a ona často hovorila spôsobom, ktorý bol toho presným opakom.
"Zem sa krúti a krúti, aby sa všetci ľudia mohli dívať všetkými smermi do vesmíru. Takto vidíte takmer všetky hviezdy a všeličo ďalšie, čo sa v kozme vyskytuje, a pritom je úplne jedno, v ktorom kúte sveta bývate."
Záver knihy odkazuje priamo na biblický verš, ktorý je podkladom pre celú túto knihu: "Lebo teraz vidíme v zrkadle, v záhade, ale potom tvárou v tvár; teraz poznávam z čiastky, ale potom poznám dokonale tak, ako aj som poznaný." 1. list Korintským 13:12

Moje hodnotenie...

...pre mňa bola táto kniha ťažkým orieškom na hodnotenie. Ale v porovnaní s autorovými ďalšími knihami som sa priklonila k 3,5/5*. Mnoho zaujímavých myšlienok, no trochu menší dopad na moje zmýšľanie.

Komentáre