The Christmasaurus (Tom Fletcher)

Názov: The Christmasaurus
Autor: Tom Fletcher
Vydavateľstvo: Puffin
Rok vydania:  2017
Počet strán: 448
Žáner: detský román
Cena: od 7 

O knihe:

The Christmasaurus je kniha o chlapcovi, ktorý sa volá William Trundle a o vianočnom dinosaurovi. Je to príbeh o jednom vianočnom večeri, počas ktorého zažijú kúzelné dobrodružstvo plné priateľov, rodiny, rolničiek, Santu, spievajúcich elfov a lietajúcich sobov, hudby a kúzel. A tiež o nachádzaní toho, po čom naše srdce naozaj túži a učení sa toho, že nemožné predsa len môže byť možné.

Čo si o knihe myslím ja?

Tom Fletcher nie je na mojom blogu nováčikom. Objavil sa tu ako hudobník, Youtuber a aj ako súčasť talentovanej rodiny, ktorá má na konte viac ako desiatku kníh. Je však pravdou, že hoci som čítala knihy od Carrie a Giovanny, Tom sa mojej knižnici vyhýbal, keďže píše knihy pred deti a je pomerne zložitejšie dostať sa k nim. Ale keďže som túto dostala na Vianoce (vďaka frajer!), tak som sa do nej tiež pustila. A aká radosť ju bola čítať!
"Every step you take away from last Christmas brings you one step closer to the next." (s. 356)
Ak ste niekedy boli fanúšikmi kníh Roalda Dahla, tak vám The Christmasaurus môže pripomínať knihy tohto umelca. Hovorím o knihách, ktoré sú veľmi vtipné, no zároveň sa snažia mladého čitateľa o niečom poučiť, často si vyberajú postavy, ktoré sú možno na prvý pohľad slabé alebo znevýhodnené, no v závere sú odmenené za ich charakter a v neposlednom rade: sú to knihy, ktoré oslovia aj dospelého, ktorý ich bude svojim deťom čítať.
"Dinosaurs were the most awesome creatures ever to walk the planet. There were lots of them, and they came in all shapes and sizes. There were small ones that were not much bigger than dogs or cats, some with spiky prickle horns on their backs. There were stupendously ginormous ones called Seismosaurus that were longer than five double-decker buses, with necks thicker than tree trunks and skin like the hard rubber tyres of a tractor. I know that sounds hard to believe, but it´s definitely true, because this is a book and books don´t lie." (s. 2)
The Christmasaurus začína príbehom posledného žijúceho (vianočného) dinosaura, ktorý sa vyliahol na Severnom póle u Santu. Jedného dňa sa však stane na chvíľu súčasťou života malého Williama, chlapčeka žijúceho v anglickom Londýne, ktorý žije iba so svojím ockom. William je od nehody, pri ktorej stratil mamku, na vozíčku, čo ho však nikdy veľmi netrápilo, až do dňa, keď do školy prišla Brenda Payne, dievčatko, ktoré sa rozhodne urobiť z Williamovho života veľmi nepríjemné miesto. A tak si malý hrdina milujúci dinosaury v každom tvare praje pod vianočný stromček jedného z nich. A na jeho prekvapenie sa k nemu (trochu zhodou náhod a s malým pričinením neposlušnosti) jeden dostane. Zažijú spolu nejedno dobrodružstvo, pri ktorom sa William dozvie viac o sebe, svojich túžbach a niečo o tom, aké dôležité je byť láskavým a pozorným k iným. Je to tiež kniha o tom, že zázraky sa dejú, len si ich musíme všimnúť.
"´I believe this story is true. Therefore, it is true,´ he said. ´But...how does that work?´questioned William, desperate to know more. ´If I´ve never seen something, how do I know it´s real? ´Ah, William! You´ve got it the wrong way round!´ said Mr Trundle, smiling. ´Believing has to come first. People who don´t believe in things will never see those things. Believing is seeing." (s. 102)
Tak, ako asi na každej knihe a príbehu, aj tu by sa našlo niekoľko vecí, ktoré neboli 100%, či už išlo o prekvapivé násilie (v jednom bode v príbehu), alebo nie úplne šťastné počiatočné zobrazenie ženských hrdiniek, no boli to veci, ktoré sa mu podarilo pomerne dobre vyrovnať a vpísať do príbehu. Čo je však ešte zaujímavé a isto stojí za zmienku, je vydanie tohto príbehu, ktoré sa dostalo aj ku mne: táto edícia obsahuje CD so 14 skladbami, ktoré si môžu čitatelia popri sledovaní príbehu púšťať (konkrétne miesta sú zaznačené v knihe) a ponúka tak ďalšiu úroveň, ktorá príbeh dopĺňa.

Moje hodnotenie...

...pre mňa je The Christmasaurus knihou za 5/5* a opäť raz som sa mohla utvrdiť v tom, že detské knihy vedia byť špeciálne a zázračné.

Komentáre