O myšiach a ľuďoch (John Steinbeck)

Názov: O myšiach a ľuďoch (orig. vydanie – Of Mice and Men)
Autor: John Steinbeck
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Rok vydania:  1958 (orig. vydanie – 1937)
Počet strán: 112
Žáner: novela 
Cena: 10 

O knihe:

Novela O myšiach a ľuďoch je príbeh sezónnych robotníkov z drsného farmárskeho amerického západu. V čase hospodárskej krízy sa stretávajú ľudia z okraja spoločnosti, ktorí však ešte stále dúfajú, že uskutočnia svoj americký sen a získajú kus pôdy, na ktorej si postavia dom... a lásku. Centrom dramatického príbehu je vzťah fyzicky mocného, no duševne zaostalého Lennieho a bystrého, praktického Georga, ktorí sú odkázaní jeden na druhého. A potom im cestu skríži žena... 

Čo si o knihe myslím ja?


So statusom klasickej knihy prichádza tiež istá zodpovednosť. Alebo minimálne – veľké očakávania. Názov O myšiach a ľuďoch pravdepodobne počula väčšina študentov strednej školy a ak sa vám podarilo dostať na vysokú školu, v ktorej sa aspoň jemne dotýkate literatúry, tak asi aj tam. Ak siahnete po recenziách, objavíte tak, ako skoro všade, veľmi zmiešané reakcie. Pre niektorých predstavuje najlepšie dielo, ktoré zmenilo pohľad na svet, pre niektorých knihu, ktorá nenaplnila svoj potenciál. Pre mňa je tak niekde uprostred.
"S nami to však nie je tak. My máme budúcnosť. Máme niekoho, s kým sa môžeme porozprávať a komu na nás záleží. Nemusíme vysedávať po krčmách a rozhadzovať peniaze len preto, že sa nemáme kam podieť." (s. 18)
Je dôležité spomenúť niekoľko hlavných motívov, ktoré v novele objavíte bez problémov:
1. priateľstvo – a to nielen medzi hlavnými postavami. Schopnosť postaviť sa jeden za druhého, pomoc, láska, obeta, prítomnosť. Nie vždy rovnocenné a niekedy nepredvídateľné spojenia. Lennie a George predstavujú nečakanú dvojicu pútnikov, ktorých spojil viac osud než vlastný výber, no zostávajú jeden pri druhom vďaka nemu. Majú spoločné sny a nádeje. Spoločnú minulosť a dúfajú v spoločnú budúcnosť. George chráni Lennieho pred svetom a svet pre Lenniem. A to nás privádza k motívu č. 2:
"Pravdaže, je ako decko. A ani v ňom nie je viacej zlého ako v decku okrem toho, že je taký silný." (s. 46)
2. sny a realita – George a Lennie sa držia jedného veľkého sna: našetriť si toľko peňazí, aby si mohli kúpiť maličkú farmu a slobodne na nej pracovať. Mať pokoj, svoj vlastný priestor a akúsi istotu. Je to niečo, čo ich drží pri zmysloch (môžeme tak uvažovať v Lennieho prípade, keďže je to jedna z mála vecí, ktorú si pamätá a ktorá ho upokojuje neustálym opakovaním) a niečo, čoho sa môžu držať aj v temných časoch. 
"George pyšne povedať: "Lenniemu treba len prikázať, čo má robiť, a on to urobí, ak pri tom netreba veľa rozmýšľať. Sám na nič nepríde, no plniť rozkazy vie." (s. 42)
Príbeh nemilovaných a nechcených ľudí, ktorí dobovo nemali hlas (černosi, postihnutí, negramotní) a ktorých príbeh nebude mať nikdy "šťastný koniec". Bez ohľadu na to, ako tvrdo naň budú pracovať. Okraj spoločnosti, o ktorú sa nikto nezaujíma. Ktorá existuje aj dnes (aj keď si to často nechceme pripustiť). Je to príbeh, ktorý nevnesie svetlo do vášho každodenného života – ak ho necháte, prinesie hlavne tmu a beznádej. Steinbeck toto všetko docieľuje predovšetkým cez výber prostredia a postáv. Ponúka dostatok informácií na to, aby ste začali s postavami súcitiť (hoci nie dostatok na to, aby ste boli plne investovaní /podľa môjho názoru/). V Lenniem spája nevinnosť s (až nebezpečnou) silou, a tak aj napriek súcitu, ktorý by vyvolával, vyvoláva tiež strach. V Georgovi zase spojí starostlivosť a zmysel pre povinnosť s istou náladovosťou a výbušnosťou. 

Moje hodnotenie...

...pre mňa táto kniha bola na 4/5*. Aj napriek pomerne prekvapivému záveru som asi čakala niečo viac: možno viac pozadia postáv, možno viac strán, aby som sa dokázala vcítiť do ich myslenia a premýšľania. V krátkosti, dobrá kniha, ktorá si v mojich očiach zaslúži viac pozornosti. Pozornosti verejnosti a pozornosti čitateľa (čítajte pomaly a hlbšie).

Komentáre