Zimná vojna (Priscilla Shirerová)

Pomaly si teda priložil dlane na prilbu a pritisol si ju na uši. Hlas v jeho hlave znel odrazu úplne ináč. Už nebol unavený, ale silný a zvonivý. To, čo robíš, má veľký význam. Ja zvíťazím. V skutočnosti som už zvíťazil.

Názov: Zimná vojna (orig. vydanie – The Prince Warriors and the Winter War)
Autor: Priscilla Shirerová
Vydavateľstvo: Kumran.sk
Rok vydania:  2020 (orig. vydanie – 2018)
Počet strán: 344
Žáner: román pre deti
Cena: 8 
Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com, knihu môžete nájsť aj tu na stránke kumran.sk

O knihe:

Kniha Zimná vojna je dodatkom úspešnej trilógie, v ktorej sa kráľovskí bojovníci vracajú do Ahoratosu, nachádzajú ho však spustnutý a nebezpečný. Čaká ich tam vojna so zimou. 

Čo si o knihe myslím ja?


Zimná vojna je poslednou v sérii o Kráľovských bojovníkoch (recenzie na predchádzajúce diely tu, tu a tu). Hrdinovia mali dva roky na rast a zmeny nastali nielen v ich charakteroch, ale z časti aj v ich vzťahoch. Stávajú sa z nich tínedžeri a stretávajú sa s novými výzvami. V tejto časti bolo fascinujúce sledovať to, ako dospievajú vo viere a ako sa dokážu postaviť zoči-voči veľkým "obrom". Každý z nich je konfrontovaný zo svojimi nedostatkami a opäť sú vyučovaní tomu, aká cesta je tá správna.
"Poviem ti to znova: máš svoju úlohu. Kráľovským bojovníkom si bez ohľadu na to, či chodíš, krívaš, sedíš, alebo dokonca vôbec nevládzeš vstať z postele. Bojovníkom si vždy. Ponéros nikdy neodpočíva, preto nesmieme odpočívať ani my."
Autorky opäť vyberajú množstvo ťažkých tém a obrazov a snažia sa ich predstaviť čitateľovi spôsobom, ktorý bude jednoduchší a ľahšie spracovateľný. Jednou z takých tém je celý motív zimnej vojny. Spája bojovníkov z celého sveta, každého z inej časti a v inej životnej kapitole, aby spoločne zápasili za Ahoratos. Každý dáva všetko, aby naplnili to, do čoho boli povolaní. Zlyhávajú, vstávajú a bojujú pre vieru. Za nádej a budúcnosť. Aby opäť priniesli teplo a nový život.
"Viem, že si myslíš, že si to zbabral, a možno je to aj pravda. To však neznamená, že ťa Zdroj už nemôže použiť. Keby to tak bolo, na svete by neexistoval jediný kráľovský bojovník. Ver mi, viem, o čom hovorím."
Jedným z najkrajších momentov bol motív strácania milovanej osoby. Levi sa v priebehu knihy vyrovnáva s chorobou svojho ocka, ktorý bol počas série veľkým vzorom pre všetkých kráľovských bojovníkov. Jeho postupný odchod je smutný, no zároveň krásny v tom, že pripomína, že tento nie je konečný. Naplnil svoj čas v "reálnom" svete, ale nie je to posledné zbohom. Pretože Levi aj jeho priatelia majú nádej, že sa stretnú znovu.
"Ahoratos treba brániť ako každé iné kráľovstvo. Práve preto ste všetci tu. Aby ste sa postavili na obranu Ahoratosu. Dávajte si pozor, pretože nepriateľ vždy striehne na slabosť. To je nebezpečné, pretože často sa stáva, že svoju slabosť odmietate vidieť. Stojte pevne, bojovníci. Držte spolu a zvíťazíte."
Dodatok Zimná vojna bol skvelým zavŕšením série, ktorá mi pripomenula veľa dôležitých vecí. Že náš život je bojom. Ale sme vyzbrojovaní a nikdy nie sme sami. Máme opasok pravdy, pancier spravodlivosti, prilbu spásy, štít viery, obuté evanjelium pokoja a nakoniec aj meč Ducha. "Zdroj" nikdy nie je ďaleko a vo vojne nie sme sami. Stojíme s ďalšími bojovníkmi. Niekedy padáme a zlyhávame, no rastieme. A jedného dňa nás bude čakať posledná vojna, no my už teraz poznáme víťaza. A preto máme nádej.

Moje hodnotenie...

...5/5*. Táto celá séria stojí za to. Je skvelým čítaním pre deti, ale aj dospelých, ktorí si potrebujú pripomenúť pravdy a spoznávať ich v novom svetle. Ponoriť sa do sveta, ktorý prechádza do toho nášho.

Komentáre