Brooklyn (Colm Tóibín)

Názov: Brooklyn
Autor: Colm Tóibín
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania:  2013 (orig. vydanie – 2009)
Počet strán: 272
Žáner: román 
Cena: od 10 

O knihe:

Eilis Laceyová vyrastala v malom írskom mestečku, v ťažkých rokoch po druhej svetovej vojne. Keď jej otec Flood z farnosti v Brooklyne ponúkne možnosť odísť do Spojených štátov, Eilis sa rozhodne vycestovať, a tak sa stane jednou z mnohých írskych emigrantov v USA. V Brooklyne si dokončí účtovnícku kvalifikáciu, nájde si prácu v obchodnom dome Bartocci’s, a keď to Eilis najmenej čaká, aj lásku. (zdroj)

Čo si o knihe myslím ja?

Ako inak ukončiť rok, ako s knižkou, na ktorú som sa tešila už dlho. Filmovú verziu som videla začiatkom roka 2016 (a teda asi rok a pol dozadu) a keď som uvidela Brooklyn v knižnici, rýchlo putoval na poličku. Čo som však nečakala, bolo to, že sa zaradí medzi príbehy, ktoré vyzerajú o trošku lepšie na plátne. Brooklyn je kniha o živote, ktorý je často plný veľkých a dôležitých rozhodnutí a zmien, no niekedy je len každodenným prežívaním. Eilis začína ako mladá žena žijúca v Írsku so svojou matkou a staršou sestrou, pričom veľkú časť jej dňa napĺňa práca v obchode a čas s priateľkami, ktorých najväčším problémom sú potencionálni partneri a ich nachádzanie na tancovačkách. Jedného dňa však hlavná hrdinka dostane ponuku odísť do Ameriky a začať odznova. A tak si zbalí kufor, nastúpi na loď a odchádza za novým životom.
"Hoci nechávala tie myšlienky plynúť tak rýchlo, ako sa im zachcelo, vždy ich zastavila, keď jej predstavy začali smerovať k skutočnému strachu či k úzkosti, alebo, čo bolo ešte horšie, k pomysleniu na to, že tento svet stratí navždy, že už na tomto obyčajnom mieste nezažije ani jeden obyčajný deň a že zvyšok života bude pre ňu znamenať zápas s niečím neznámym." (s. 37)
Najväčšiu časť románu potom napĺňa prežívanie Eilis v novom svete, jej práca v obchode prepojená s pohľadom na revolučné zmeny (ako nakupovanie černochov v rovnakých obchodoch, ako bieli), náznaky kontroverzných problémov (Eilisina šéfka s inou orientáciou), vzťahy medzi inými kultúrami (jej priateľ Tony, ktorý je Talian) a to všetko prepojené pocitmi smútku, túžbou po domove a pocitoch samoty.
"Potom mu vysvetlila, že sa jej veľmi cnelo po domove, a tak ju otec Flood zapísal do kurzu, aby sa vo voľnom čase niečím zaoberala, a porozprávala mu, ako jej večerné štúdium prináša pocit spokojnosti, alebo aspoň taký pocit, ktorý v nej potlačil clivotu za domovom." (s. 149)
Keďže sa nechcem dotýkať všetkých zvratov a zápletiek, tu je niekoľko pozorovaní, ktoré toho neprezradia príliš: 
– v niektorých momentoch je zjavné, že knihu písal muž – a to najmä v intímnych chvíľach, ktoré by tak pravdepodobne neopísala žena a práve tento spôsob písania môže pôsobiť neprirodzene pre obe pohlavia, keďže sa v ňom ani jedno nenájde poriadne;
– Eilis je nekonfliktná postava a je takmer nemožné nájsť na nej príliš veľa chýb, čo je tak trochu dvojsečná zbraň: na jednu stranu predstavuje uveriteľnú osobu, ktorej život nie je nerealistickým zhlukom náhod, no na druhej strane sa kniha miestami ťahá veľmi pomalým tempom, keďže je narušená len párkrát (a jediná časť, v ktorej by Eilis mohla pôsobiť výraznejšie na pocity čitateľa, je po jej návrate do Írska);
– príbeh je neukončeno-ukončený: autor neponúka definitívnu odpoveď v Eilisinom probléme, a tak sa môžete rozhodnúť sami, nakoľko veríte v "šťastný koniec a harmonický život na veky vekov";
– autor ponúka zaujímavý pohľad na osoby, ktoré opustia domov, v ktorom žili odjakživa – po návrate sa totiž cítia rozdvojení: nepatria ani tu, ani tam. Nestihli si vybudovať úplne nový život bez spomienok na ten predchádzajúci, no už ani nepatria tam, kde vyrastali, pretože zažili toľko nového, čomu nikto doma neporozumie;
– Tóibín zachytáva život v jeho jednoduchosti a zložitosti zároveň: niekedy plynie, niekedy je plný zvratov, niekedy ľudia odídu, niekedy sa objavia noví a to všetko je súčasťou toho, čo žijeme.

Moje hodnotenie...

...pre mňa bola táto kniha doplnením príbehu, ktorý som spoznala už skôr na plátne. A tak, hoci len s 3,5/5*, ponúkla príbeh, ktorý predchádzal tomu, ktorý som už poznala tak dobre. A či by som viac odporučila knihu alebo film? Film ponúka uspokojivejší záver, kniha detailnejší základ, a tak nakoniec závisí na čitateľovi, či je pripravený na knihu o živote v jeho komplexnosti a hodiny venované porozumeniu mladého dievčaťa, alebo radšej staví na jemne upravený príbeh s jasným zameraním.

Komentáre