Shatter Me (Tahereh Mafi)

I've been screaming for years and no one has ever heard me.” 

Názov: Shatter Me 
Autor: Tahereh Mafi
Vydavateľstvo: HarperCollins
Rok vydania:  2012
Počet strán: 338
Žáner: YA fantasy román 
Cena: 11

O knihe:


Juliette sa nikoho nedotkla presne 264 dní. Keď to spravila naposledy, zavreli ju do mentálnej inštitúcie a odsúdili za vraždu. Nikto nevie, prečo je jej dotyk smrteľný. Nikto sa však nezaujíma o 17-ročné dievča, pretože svet sa pomaly rozpadá: choroby zabíjajú populáciu, jedla je nedostatok, vtáky viac nelietajú a oblaky majú zlú farbu. Vláda ovláda pohyb všetkého a Juliette môže byť silnou zbraňou vo vojne, ku ktorej sa svet schyľuje. Juliette sa musí rozhodnúť: bude zbraň alebo vojak.

Čo si o knihe myslím ja?

Zaujímavý nápad, slabé prevedenie. Vysoké hodnotenie tohto románu na Goodreads (4,01) mi pripravilo veľké sklamanie. Očakávala som akciu, zaujímavý spôsob písania alebo aspoň preskúmanie nadľudských schopností. Dostala som ďalšiu typickú očakávanú ľúbostnú zápletku, predvídateľný dej a nudné postavy. A hoci zniem až príliš kriticky, snažím sa na to pozerať najobjektívnejšie, ako sa len dá.

1. hlavná hrdinka. Hoci sa autorka snažila zachytiť zmätené mladé dievča, ktoré žilo rok na samotke a predtým žila v neustálom strachu z toho, čo dokáže jej dotyk (a.k.a. zabiť niekoho), nevyšla mimo typickej tínedžerskej hrdinky, ktorá zrazu objaví (vďaka silnému mužskému hrdinovi), že je silnejšia, než sa na prvý pohľad zdá. Je krásna, špeciálna, obdivovaná, obávaná, milujúca, zlomená, vzdorujúca. A sme na začiatku každej série, ktorá bola v posledných rokoch napísaná.
"I only know now that the scientists are wrong.
The world is flat.

I know because I was tossed right off the edge and I've been trying to hold on for 17 years. I've been trying to climb back up for 17 years but it's nearly impossible to beat gravity when no one is willing to give you a hand."
2. spôsob vyjadrovania. Autorkino písanie bolo miestami veľmi zvláštne. Využíva preškrtnuté vety, ktoré akoby naznačujú formu denníka, čím ale kniha nie je (a teda nevidím reálny dôvod tohto štýlu písania). Hneď na to používa prehnane poetické vety (naozaj netreba začervenanie opisovať ako opadávajúce lupene z tváre?) a neustále opakovanie viet (nevie, čo chce povedať alebo stráca slová alebo sa snaží niečo zvýrazniť? nikto nevie).

3. mužskí hrdinovia. Jeden je: krásny, silný, s tragickou minulosťou, zamilovaný do hrdinky od detstva a ochranársky, druhý je: antihrdina, možno s dobrými úmyslami, mocný, prehnane sebavedomý. Klasika.
"Someone picked up the sun and pinned it to the sky again, but every day it hangs a little lower than the day before. It's like a negligent parent who only knows one half of who you are. It never sees how its absence changes people. How different we are in the dark."
4. dej. dystópia, utláčajúca vláda, rebeli, nadľudské schopnosti, dôležitá tínedžerka, epická láska, tragické osudy, tesné unikanie smrti, očakávané zvraty...v kocke.

Jednoducho. Ďalšia séria, ktorá neurazí, ale ani neprekvapí. Zaujímavý koncept, ktorý ale prešiel kopirákom. A hoci ďalšie pokračovania majú potenciál na rozvitie príbehu, ešte nie som presvedčená, či sa o tom chcem presvedčiť sama.

Moje hodnotenie...

...2,5/5*. Nie najlepší začiatok YA série. Aj napriek pomerne originálnemu nápadu sa autorke nepodarilo ujsť typickému stvárneniu ako sveta, tak aj postáv a vzťahov medzi nimi.

Komentáre