Raňajky u Tiffanyho (Truman Capote)

Názov: Raňajky u Tiffanyho (orig. vydanie – Breakfast at Tiffany's)
Autor: Truman Capote
Vydavateľstvo: Svetová knižnica SME
Rok vydania:  2004 (orig. vydanie – 1958)
Počet strán: 96
Žáner: novela 
Cena: 13 

O knihe:

Novela Trumana Capoteho na malom priestore rozohráva príbeh nevšednej mladej ženy na pozadí atmosféry vojnového New Yorku. Osobnosť Holly Golightlyovej, pestré postavičky newyorskej smotánky, mafie, intelektuálov, ba aj hollywoodskych hviezdičiek a producentov, a na druhej strane bezútešnosť životných stroskotancov, bohatých povaľačov, kontrast tých najúspešnejších a najchudobnejších Američanov sú tak majstrovsky podané, že na základe knihy vznikol kultový film s Audrey Hepburnovou v hlavnej úlohe.

Čo si o knihe myslím ja?

Raňajky u Tiffanyho ako filmovú klasiku pozná takmer každý. Romantika, New York, Audrey Hepburn, známe citáty a atmosféra. V knižnej predlohe však dostanete niečo trochu iné. A či už radšej siahnete po knižnej alebo radšej po filmovej verzii, Raňajky u Tiffanyho zostávajú príbehom, ktorý hovorí veľa.
"Býval som v tom dome asi týždeň, keď som zbadal, že poštová schránka od bytu číslo dve má v okienku čudnú vizitku. Bola vytlačená dosť cartierovsky formálne: Slečna Holiday Golightlyová, a pod tým v rožku: Na cestách. Znelo mi to v hlave ako melódia:  Slečna Holiday Golightlyová, Na cestách."
Holly Golightly je mladá žena, ktorá uniká pred minulosťou a vytvára si svet, v ktorom na ňu ľudia pozerajú tak, ako chce ona a v ktorom nemôže byť spútaná. No keď ju spoznáte hlbšie, zistíte, akou osamelou a vystrašenou osobou môže táto mladá žena byť. A tak pod maskou nezávislej a nespútanej Holly objavíte aj ženu, ktorá sa bojí byť sama. Ktorá si vezme domov túlavého kocúra, aby jej robil spoločnosť. Ktorá túži po láske a obdive. Objavíte postavu, ktorá žije v strede spoločnosti a predsa na jej okraji.
"Nechcem nič vlastniť, kým nebudem vedieť, že som našla miesto, kam naozaj patrím."
Holly nie je ideálna. Capote neskrýva jej negatívne vlastnosti, nezakrýva to, kým je a ako sa správa (k mužom, ľuďom vo všeobecnosti aj k sebe samej), no zároveň ponúka vysvetlenie toho, prečo robí to, čo robí. Prečo je pre svoj život ochotná urobiť takmer čokoľvek. Novela zachytáva to, čomu sa film vyhol veľkým oblúkom. Ukazuje život a lásku realistickejšie: obe sú komplikované, ťažké, bolestivé a niekedy nepochopiteľné. Hovorí o nádeji, snoch, plánoch a následne o realite. O Tiffanym, ktorý predstavuje luxus a všetko, čo pomáha Holly cítiť sa lepšie v časoch, keď sa bojí.
""Nikdy nemajte nieč divé, pán Bell," poradila mu Holly. "To bola doktorkova chyba. on vždy vláčil domov kadejaké divé tvory. Jastraba so zlomeným krídlom. Ba raz aj dospelého rysa so zlomenou nohou. Ale nemôžete dať srdce divému stvoreniu: čím ho máte radšej, tým väčšmi zosilnie. A napokon je také silné, že ujde do lesa. Alebo vyletí na strom. Potom na vyšší strom. A nakoniec sa vznáša na nebi.""
A potom je tu Fred. Spisovateľ. Zaľúbenec. My. Spoznávame Holly cez jeho oči, cez jeho pocity a city. Cez jeho odlúčenie od ženy, ktorá vtrhla do jeho život a prevrátila ho naruby. A napokon aj cez jeho spomienky. Na mladú ženu z New Yorku, ktorá sa snažila žiť život plný lesku a lásky a objavila niečo trochu iné.

Moje hodnotenie...

...4/5*. Množstvo vrstiev, ktoré sa kopia v mladej hrdinke si zasluhujú pozornosť každého čitateľa. A hoci tento príbeh nie je dlhý, hovorí viac, než by človek na prvý pohľad čakal.

Komentáre