Malka (František Švantner)

Názov: Malka
Autor: František Švantner
Súborné dielo: Novely
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 1976
Počet strán: 124
Žáner: zbierka noviel
Cena: 9 

O knihe:


Zbierka noviel Malka obsahuje 8 noviel: Stretnutie, Aťka, Horiaci vrch, Malka, Zhanobená krv, Prízraky, Piargy a Šabľa, ktoré vyšli po prvýkrát v roku 1942. 

Čo si o knihe myslím ja?

Ak ste sa niekedy pustili do povinného čítania na strednej, či vysokej škole, pravdepodobne ste narazili na Františka Švantnera a jeho diela. Spolu s Dobroslavom Chrobákom, Margitou Figuli, Hanou Zelinovou a Ľudom Ondrejovom patria do generácie autorov, ktorí začali publikovať v druhej polovici 30. rokov a zaraďujú sa do tvorby naturizmu. V ňom nájdeme dedinské prostredie, ktoré je hlboko prepojené s prírodou, ktorá je často personifikovaná, človek je osamelý a odlúčený od spoločnosti, veľkú časť diela tvoria opisy a hlboké prežívanie monologického sveta postáv.
"Osada Piargy neexistuje. Zmizla zo sveta za jednu noc, akoby ju boli čerti do pekla poodnášali aj s ľuďmi aj so zvieratami. Zostala len Johanka so svojím mužom Klementom a štyri múry ich chalupy ako hrozná výstraha. Piargy a ich obyvateľstvo prežilo svoju poslednú noc. Ach, a bola to hrozná noc." (s. 148)
Malka v tomto nie je výnimkou. Tieto novely však prinášajú prvok, ktorý u ostatných autorov nie je zdôraznený tak, ako u Švantnera. Týmto motívom je akési temné tajomstvo, ktoré sprevádza postavy. Inšpiráciou mu v tom bol Edgar Allan Poe. Čitateľ pozoruje neznáme a tajomné osoby, ktoré do života postáv vstupujú len na chvíľu, často sa vynoria z tmy bez akéhokoľvek vysvetlenia a zdieľajú svoj príbeh, ktorý často zahŕňa vraždu. 
"Vravím, že ho vypľula tma, lebo ťažko veriť, že by bol odniekiaľ prišiel. Tma ako v rohu, záveje, vetrisko zdivené, cesty nevyňucháš, no v nijakom prípade čas nie na prechádzky. Nezbadal som ho skôr, len keď bol dva kroky od ohňa. Aj vtedy ho prezradili len okále, čo sa blyšťali ani krvilačnému zveru." (s. 66)
Tieto novely by si zaslúžili spracovanie vo filme či televízii, lebo ich kriminálna zápletka a tajomstvo by mohli byť motívom pre nejeden moderný thriler. Nájdete v nich nečakané zvraty, strašidelné povery, vraždy a nespravodlivé odsúdenia a zrady. Kniha napísaná pred mnohými desaťročiami dokáže vtiahnuť do deja a šokovať vtedy, keď to čitateľ nečaká. Je síce pravda, že opisy príbeh miestami zdržujú, no práve to môže slúžiť ako prostriedok pre stupňovanie napätia, ktoré je určite prítomné.

Moje hodnotenie...

...táto zbierka rozhodne patrí medzi tie, ktoré by si mal slovenský čitateľ prečítať aspoň raz za život. Keď pre nič iné, tak aspoň ako jedno z tajuplných diel, ktoré vytŕčajú z radu klasických dedinských próz. V mojom bodovom hodnotení 4,5/5*.

Túto knihu som zaradila do mojej 2016 Reading Challenge pod kategóriu Kniha s prekvapivým záverom, keďže tam ich nájdete hneď niekoľko.

Komentáre