Cruel Beauty (Rosamund Hodge)

Názov: Cruel Beauty
Autor: Rosamund Hodge
Séria: Cruel Beauty Universe 
Vydavateľstvo: Balzer + Bray
Rok vydania: 2014
Počet strán: 352
Žáner: fantasy román
Cena: od 9 € 

O knihe:

Nyx je už narodenia zasľúbená diabolskému panovníkovi kráľovstva len preto, že jej otec kedysi s vládcom vyjednával. A od narodenia je pripravovaná len na jedno - aby ho dokázala zabiť. Na jej sedemnáste narodeniny Nyx opúšťa všetko, aby si vzala mocného Ignifexa. Jej plán? Zviesť ho, zničiť začarovaný zámok a zlomiť 900 ročnú kliatbu. 

Ale Ignifex nie je taký, ako očakáva. Spolu s jeho večne meniacim sa zámkom, je Nyx očarená aj jeho šarmom. No pri tom, ako sa snaží zachrániť svoju krajinu, odkrýva aj jeho tajomstvá a zisťuje, že jej manžel nemusí byť tak odpudivý, ako si zo začiatku myslela. S postupne ubúdajúcim časom sa bude musieť rozhodnúť, či zachráni budúcnosť svojho kráľovstva alebo muža, ktorého nikdy nemala milovať.

Prečo som si knihu vybrala?

Cruel Beauty je ďalšia zo série rozprávkových prerozprávaní, pričom táto sa zameriava na známy príbeh Krásky a Zvieraťa, ktorý ponúka zaujímavé námety, ako napríklad kliatbu, výraznú zmenu charakteru či pochybné správanie postáv, no na druhú stranu táto verzia ponúka silnú a pomerne netradičnú hrdinku a trošku starej známej diskusie o tom, kto je dobrý a kto zlý.

Čo si o knihe myslím ja?

Ok. Nie všetko na tejto knihe bolo úplne skvelé. V niektorých momentoch tomu ale bola veľmi blízko. Jedno po druhom. Nyx, hlavná hrdinka knihy, nie je typickou princeznou. Je veľmi silná, pretože takou byť musí, keďže od narodenia vyrastá s vedomím, že si musí zobrať desivého vládcu celej ríše, ktorý zotročuje generácie svojimi dohodami (niečo za niečo). A pretože jej otec nedokázal sledovať ich matku ako trpí, manželstvo prvorodenej bolo cenou, ktorú zaplatili za narodenie detí. Na druhú stranu ju však táto dohoda doviedla k úplnej nenávisti k rodine, otcovi, ktorý bol slabochom, tete, ktorá uchmatla po matkinej smrti jej otca a dvojčaťu, ktoré má všetko - lásku, pozornosť a hlavne - možnosti. Nyx je vtipná, sarkastická, nevzdáva sa a všetko robí naplno. Má však jeden háčik.
"I was not born to be saved.
Po príchode do zámku, kde stretáva Ignifexa a jeho Tieň (o nich neskôr), sa z nej stáva klasická romantická tínedžerka, ktorá sa nevie rozhodnúť a ktorá chce všetko a zároveň nič. V konečnom dôsledku sa ale zachraňuje svojim (pomerne prekvapivým) rozhodnutím.
"Knowing the truth is not always a kindness."
Ignifex. Táto postava je fascinujúca. Je niečím medzi diablom a Martinkom Klingáčom. Jeho úlohou je dohliadať na obchody. Z ľudskými životmi. Napríklad ho navštívi mladý muž, ktorý urobí všetko pre to, aby bola jeho milá oslobodená od násilného manžela. Nevedomky však pristúpi na to, že o niekoľko týždňov na to obaja zomrú na mor. Žiaden obchod nie je bez následkov. Ignifex ničí životy, avšak ničí ich s dovolením. Nie je teda typickým "zvieraťom", ale aj on má svoje slabé chvíle, tajomstvá a v konečnom dôsledku aj kliatby. 
"´Why is he scared of the dark?´ I meant the words for a joke, but Shade nodded seriously. ´Like all monsters. Because it reminds him of what he truly is."
A aby toho nebolo málo, nachádzame v príbehu typického člena milostného trojuholníka, Shada, ktorý nadobúda telesnú podobu len v noci a ktorý chce Nyx pomôcť najviac, ako sa len dá. Na prvý pohľad je len obyčajným doplnením milostnej zápletky, no v závere si konečne čitateľ uvedomí to, že číta príbeh sčasti známy. A že nie je všetko tak, ako to vyzerá.
"I had been waiting, all my life, for someone undeceived to love me."
Postupom času som si vytvorila nejednu teóriu o minulosti aj budúcnosti postáv, ale Rosamund Hodge mi v závere knihy zničila všetky prvoplánové teórie a siahla po netradičnom riešení tradičného príbehu. A tak možno nenájdete obyčajný happy end, ale budete donútení zamyslieť sa nad tým, čo tým šťastným koncom nakoniec je. A kde to šťastie pre postavy leží.
"From nothing into nothing how swiftly we return."
Cruel Beauty nie je, tak ako to naznačuje názov, typickým rozprávkovým príbehom. Je to miestami temný príbeh, ktorý prinesie niekoľko zvratov, niekoľko polemík o dobre a zle (čo je stále mojím obľúbeným motívom) a niekoľko netradične-tradičných postáv. Ak teda chcete siahnuť po prerozprávaní rozprávky, no možno nechcete verzie pre tínedžerov (ako Lunar Chronicles), myslím, že táto kniha by mohla byť niečo pre čitateľa z iného súdka.

Moje hodnotenie...

...knihe som dala 4/5*. Aj napriek otravnému milostnému trojuholníku ponúka Cruel Beauty nejeden zvrat či prekvapivý vývoj príbehu a obálka, ktorá krásne nadväzuje na pôvodný príbeh, celú knihu dopĺňa aj z umeleckého stvárnenia. 

Komentáre