Girl Online (Zoe Sugg)


Názov: Girl Online: Láska blogerská (orig. vydanie – Girl Online)
Autor: Zoe Sugg
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania:  2015 (orig. vydanie – 2014)
Počet strán: 288
Žáner: YA román
Cena: 13 

O knihe:

Zoella je jedna z najslávnejších youtuberiek na svete, jej videoblog má milióny fanúšikov a teraz sa rozhodla dobyť ďalšiu oblasť! Jej prvotina Girl Online je príbehom dospievania a prvej veľkej lásky obyčajnej baby v súčasnom predigitalizovanom svete. Penny bloguje pod supertajným nickom GirlOnline o všetkom, čo ju trápi, o priateľstve, o chlapcoch, o škole, o svojej šialenej rodine, a dokonca aj o záchvatoch paniky.

Keď sa Penny strápni na školskom predstavení a video zahltí Facebook aj YouTube, akoby zázrakom jej rodičia prijmú pracovnú ponuku, vďaka ktorej strávia Vianoce v ďalekom New Yorku. Tam stretáva pekného Noaha s gitarou prevesenou cez chrbát. Penny sa zrazu zamiluje až po uši a na svojom blogu zachytáva každý okamih strávený s „brooklynským chalanom". Lenže aj Noah pred ňou skrýva jedno tajomstvo...


Čo si o knihe myslím ja?


Girl online. Istú dobu veľmi kontroverzná kniha. Prečo? Ak nepoznáte meno autorky, je známou britskou Youtuberkou, ktorá sa aspoň v tej dobe špecializovala na publikum mladších dievčat (tínedžeriek a mladých dospelých) a najmä na módu a krásu všeobecne. Ako to už vo svete YouTube chodí, tí úspešní dostanú príležitosť napísať knihy (pretože vydavateľstvá si uvedomujú potenciál nákupcov) a túto šancu dostala aj Zoe. Za prvých pár týždňov predala toľko kusov svojej prvotiny, až predbehla J. K. Rowling. Avšak potom vyšli na povrch informácie, podľa ktorých knihu vôbec nemala napísať ona, ale iná autorka a tento úspešný román sa stal úspešným len vďaka menu na obálke. Vyslúžila si mnoho kritiky aj podpory, ale poďme teraz na to, či kniha sama-osebe stála za to (bez ohľadu na naozajstnú autorku).
"Niekedy musíte čeliť svojim obavám, aby ste si uvedomili, že vlastne nie sú skutočné."
Ak sa rozhodnete pustiť do tejto knihy, netreba zabúdať, pre koho je určená. A aký je jej zámer. Je to jednoducho kniha pre mladé tínedžerky alebo aj mladé ženy, ktoré majú radi chick-flicks (romantické komédie), ktoré sú možno úplne predvídateľné, no to je ich krása. Netreba pri nich premýšľať, je výborné ich čítať na dovolenke a väčšinou pobavia a zahrejú pri srdiečku. Od toho sa odvíja výber postáv aj písania. Je skrz-naskrz tradičným – máme tu tínedžerku (jemné nemehlo) s kamarátom gayom a dievčaťom, ktoré sa z kamarátky stáva nepriateľom; zažije trapas; ide s rodičmi na týždeň do New Yorku; bam – stretne muzikanta; ktorý – spoiler – je rockovou hviezdou; medzitým romantická zápletka; koniec.
"Zakaždým, keď napíšete niečo online, máte možnosť výberu. Môžete napísať niečo, čo prispeje k šťastiu na svete  alebo môžete napísať niečo, čo z toho šťastia uberie."
Naozaj sú v knihe momenty trápne, predvídateľné aj úplne klišé. Ale keď sa vrátime k tomu, pre koho a pre čo je tento román písaný, tak výber dáva úplný zmysel. Toto bola vec, ktorú som si niekoľkokrát pripomínala. Nebudem klamať, boli momenty, ktoré pobavili aj mňa. Samozrejme, už nie som veľmi súčasťou cieľového publika, ale rozumiem tomu, ak táto kniha tróni na poličke 13-ročného dievčaťa (a to myslím v dobrom).

Dokopy sa dá povedať toto: je to najlepšia kniha vo svojom žánri? Nie. Je najhoršia? Tiež nie. Je niekde medzi. Je evidentné, že kniha vyšla najmä pre meno na obálke. Nemôžeme sa však hnevať. Ukázalo sa to ako výborný marketingový ťah, ktorý zarobil milióny.

Moje hodnotenie...

......pre mňa asi 2,75/5*. Ťažko hodnotiť, s odstupom času si však viac uvedomujem nedostatky. Siahnem po pokračovaní? Zrejme nie. Ale ktovie, aj táto sa objavila v antikvariáte a potom v mojich rukách. Takže ešte uvidíme.

Komentáre