Boh je s vami každý deň (Max Lucado)


Názov: Boh je s vami každý deň (orig. vydanie – God Is With You Everyday)
Autor: Max Lucado
Vydavateľstvo: Kumran.sk
Rok vydania:  2018 (orig. vydanie – 2015)
Počet strán: 392
Žáner: kresťanská literatúra
Cena: 12 
Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com, knihu môžete nájsť aj tu.

O knihe:

Autor bestsellerov Max Lucado v najnovšej knihe Boh je s vami každý deň, ponúka 365 zamyslení a citátov z Písma, ktoré vám poslúžia ako každodenná hmatateľná pripomienka, že Boh je blízko a sprevádza vás na každom kroku. Pretože... on sám povedal: „Nezanechám ťa, ani neopustím“ (Hebr 13, 5).  V dňoch plných úzkosti, osamelosti a strastí si treba uvedomiť jedno: nie ste sami. Je tu Ten, ktorý je vždy s vami, záleží mu na vás a môžete sa naňho obrátiť kedykoľvek. Ten, ktorý stvoril vesmír a uviedol svet do pohybu – je s vami. Nielen v radostných dňoch. A nielen v ťažkých dňoch. Boh je s vami každý deň, posmeľuje vás a pozdvihuje, priťahuje bližšie k sebe.

Čo si o knihe myslím ja?

Už dlhšie som premýšľala nad čítaním knihy, ktorá by obsahovala krátke zamyslenia na každý deň. Na Slovensku je ich niekoľko (napr. Chlieb náš každodenný), a keď som mala príležitosť prečítať si ďalšiu knihu od autora knihy Láska hodna dávania, rozhodla som sa, že tomu dám šancu. Posledný mesiac teda každé ráno čítam texty, ktoré Lucado venuje všetkým kresťanom (a možno aj hľadajúcim).
"Nikdy neviete, čo sa môže stať. Môžete zohrať svoju úlohu pri vnášaní Božej prítomnosti do sveta." 
Každý deň v roku je označený dátumom. Text začína veršom z Biblie, na ktorý istým spôsobom nadväzuje krátke zamyslenie. Niekedy je to modlitba, niekedy príbeh zo života, niekedy obrazný príbeh. Vždy však majú smerovať k tomu, aby sme svoj pohľad obrátili na Boha a potom skúšali hľadať Jeho vôľu pre náš život. Musím sa priznať, že tak ako aj v každej inej knihe, aj tu nájdete texty, ktoré sú veľmi dobre premyslené a dotknú sa srdca a možno aj také, ktoré nemusia spraviť až tak veľa. Každý z nich však má potenciál zasiahnuť časť vo vašom vnútri.
"Váš pilot sa vám prihovára. Budete ho počúvať? Teda skutočne počúvať. Nech vás jeho prísľuby zahrejú ako príjemný letný deň. Keď vás každý a všetko okolo vás vháňa do paniky, zvoľte si pokojnú cestu. V tomto svete porušených sľubov buďte k sebe dobrí: Držte sa Božích prísľubov."
Myslím si, že táto kniha môže byť dobrým pripomenutím tým, ktorí často nevedia, kde hľadať zamyslenia a verše, nad ktorými môžu premýšľať po zvyšok dňa. Môže byť tiež dobrým darom pre tých, ktorí občas zabúdajú, aké dôležité je sýtiť sa Božím slovom. Môže byť podnetom na hlbšie štúdium alebo základom pre rozhovory. Môže to byť kniha, ktorú si ako rodina otvoríte po obede a spoločne budete diskutovať o tom, čo Lucado iba začne.
"Hovoríme. On načúva. Potom hovorí On a my načúvame. Toto je najčírejšia forma modlitby. Boh v takýchto chvíľach mení svoj ľud."
Nezabúdajme však, že žiadna kniha plne nenahradí osobné čítanie Biblie. Avšak knihy ako aj táto môžu byť jemným postrčením k tomu, aby sme knihu kníh vybrali z poličky a nahliadli do nej viac ako na 5 minút. A potom môžeme byť naplno premieňaní.

Moje hodnotenie...

... 3,75/5*. Čítanie pre tých, ktorí sa chcú zamyslieť na Božími pravdami a hľadať v nich aj seba. Kniha pre tých, ktorí chcú začať ráno Božím slovom, no možno ešte potrebujú postrčiť.

Komentáre