On the Other Side (Carrie Hope Fletcher)

You were my single greatest adventure.” 

Názov: On the Other Side
Autor: Carrie Hope Fletcher
Vydavateľstvo: Sphere Books
Rok vydania: 2017 (1. vydanie – 2016)
Počet strán: 432
Žáner: fikcia/fantasy román 
Cena: 8 

O knihe:

Evie Snow má 82 rokov, keď pokojne zomrie v prítomnosti svojej rodiny. Ale keď sa Evie dostane k dverám svojho osobného neba, zistí, že je z nej opäť 27-ročná mladá žena a že dvere sa nechcú otvoriť. Evina duša musí byť dostatočne ľahké na to, aby mohla prejsť, a tak sa musí zbaviť všetkého, čo ju zaťažuje. Pre Evie to znamená zbaviť sa 3 veľkých tajomstiev, ktoré ukrývala posledných 50 rokov a musí to spraviť skôr, než bude neskoro.

Čo si o knihe myslím ja?

Popravde si nie som celkom istá, ako sa cítim po prečítaní tejto knihy. Asi zmätene. A hoci prešlo už niekoľko dní, stále neviem, či sa mi páčila, alebo nie (po tejto vete by niekoľko mojich učiteľov pokrútilo hlavou: "páčila sa...to nie je to dôležité". Prepáčte). Tu je niekoľko dôvodov prečo:

1. Čitateľom, ktorí sú aspoň trochu oboznámení s autorkou, ihneď dôjde, že hlavné postavy sú z veľkej časti inšpirované autorkou a jej (ešte vtedy) priateľom. Cez fyzické črty až po tie charakterové, cez záujmy až po sexualitu (keďže je tu snaha o zachytenie LGBT komunity) a občas to môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Čitateľ totiž dostáva skreslený pohľad na postavy, ktoré vníma vo väčšom kontexte, než boli pôvodne zamýšľané. Automaticky si k nim dopĺňa fakty zo skutočného života a je to potom trochu mätúce.
"I think about it all the time, about what makes everyone who they are, and if we went back in time and changed anything, whether or not it would make a difference. Would it make us better or worse, or would we just stay exactly the same because we were always destined to end up this way no matter what happened throughout our lives?"
2. Magický realizmus. O akési zakomponovanie magického do skutočného sa pokúsila aj táto autorka...či úspešne, to je diskutabilné. Evie má totiž trochu talent na kúzla. Ale nepochopte to zle. Nehovoríme o sci-fi fantasy knižke. Tu ide o niekoľko ukážok "mágie" počas života Evie a potom to teoreticky môžeme vztiahnuť aj na tú časť posmrtnú. Hoci mi tieto chvíle nejak veľmi neprekážali, neboli úplne vysvetlené či dotiahnuté do bodu, kedy by dávali veľký zmysel pre príbeh a jeho vývin.
"´Bye, dreams,´she said. ´I hope one day someone else finds you and uses you better than I did."
3. Veľká epická láska. Základnou líniou celej knihy je rok, ktorý dostala Evie ako ultimátum od jej matky. Ak si za rok nájde prácu, ktorá ju uživí, nemusí podstúpiť dohodnutú svadbu. Ak nie, má smolu. Počas tohto roka stretne Evie Vincenta, ktorý sa, prekvapivo, ukáže ako jej celoživotná veľká láska. Môže to však mať šťastný koniec? To nechám na vás, ako čitateľov, aby ste to objavili sami. Čo však povedať môžem, je, že ľúbostný život hrdinky bol veľmi zmätený, zväčša poháňaný akousi rebéliou a z časti túžbou po niečom rozprávkovom, no nakoniec sa polročná známosť dostala na úroveň niečoho, čo očividne môže prekonať desaťročia.
"´What are you, then?´ she asked, setting him down on his feet and kneeling in front of him, not caring that the grassy dew was soaking into her tights. She looked him square in the eyes, pretending to be menacing. ´Anything I want to be,´ he said, reciting back with a nod what Evie had told him a million times."
4. Hlavná hrdinka. Možno kontroverzne, ale to, akou ideálnou postavou Evie chcela byť, vyznelo až príliš nerealisticky. V skutočnosti na mňa pôsobila ako nedospelá 27-ročná žena, ktorá ak nedostane to, čo chce, tak sa zatvorí voči všetkým a všetkému. Každý urobil v živote chyby, samozrejme, okrem nej, pretože ona ich robiť mohla...aby "ochránila ostatných". Obhajovať zraňovanie svojej rodiny tým, že ich "chráni", nebolo v tomto prípade správne a dobré. A nedávalo to zmysel. Postoj Evie voči iným postavám bol nezdravý a podľa môjho názoru aj nesprávny.
"Great adventures can start small. Even as small as a sweet. Help yourself to an adventure."
5. Hlavná línia príbehu bola trochu roztržitá. Hoci je prezentovaná ako 3 tajomstvá, ktorých sa musí zbaviť, aby jej duša našla odľahčenie, v skutočnosti išlo iba o to, ako inak ponúknuť romantický príbeh, ktorý mohol byť pokojne napísaný jednoduchšie bez toho, aby z toho bolo urobené "veľké haló".


Moje hodnotenie...

Nakoniec som sa rozhodla dať tejto knihe 3/5*. Nebola to kniha zlá a stále je to prvá kniha fikcie, ktorú Carrie napísala, no asi som od nej očakávala viac. Je to príjemná kniha na skrátenie večera, ale nič, čo by bolo nevyhnutnou súčasťou knižnice každého mladého (a starého) čitateľa.

Komentáre