Manželstvo (Timothy Keller & Kathy Keller)

Názov: Manželstvo (orig. vydanie – The Meaning of Marriage)
Autor: Timothy Keller & Kathy Keller
Vydavateľstvo: Slovenské evanjelizačné stredisko (orig. vydanie – Dutton Adult)
Rok vydania:  2013 (orig. vydanie – 2011
Počet strán: 253
Žáner: kresťanská literatúra
Cena: 9 

O knihe:

V modernej dobe sa hovorí, že každý človek má nejakú spriaznenú dušu, že romantika je najdôležitejšou súčasťou úspešného manželstva, že váš manžel alebo manželka je tu na to, aby vám pomohol rozvinúť potenciál, že manželstvo je dočasné a že začať znovu po rozvode je tým najlepším riešením na zdanlivo neriešiteľné manželské problémy. Všetky tieto moderné predpoklady sú jednoducho nesprávne.

Vo svetle Biblie spolu s manželkou Timothy Keller ukazuje, že Boh stvoril manželstvo kvôli tomu, aby nás pritiahol bližšie k sebe a vniesol do nášho života viac radosti. Vzťah s Bohom je nádherný, ale často nepochopený a plný tajomstiev. Jasné biblické pravdy a zmysluplné rady ako mať úspešné manželstvo  o tom je Kellerova kniha. Mal by si ju prečítať každý, kto chce viac poznať Boha a milovať hlbšie v tomto časnom živote.


Čo si o knihe myslím ja?

Prečo by mal po tejto knihe siahnuť aj nezadaný slobodný človek (ako napr. ja)? Lebo táto kniha namiesto toho, aby ponúkala pevný zoznam vecí, ktoré sa postarajú o dobré manželstvo, ponúka pohľad na to, prečo a ako bolo manželstvo stvorené a zamýšľané od začiatku. Jadro knihy vychádza z časti z piatej kapitoly Listu Efezkým a prechádza témami: aká je podstata a poslanie manželstva, ako môže vyzerať manželstvo a ako pravdepodobne po rokoch vyzerať bude, hovorí tiež o slobode a randení...o všetkom, čo si pod vzťahmi môžete predstaviť.
"Manželstvo je také bolestivé a zároveň úžasné preto, že je obrazom evanjelia, ktoré je rovnako plné bolesti ako aj krásy. Evanjelium je toto: v hriechu a pádoch sme zahrabaní oveľa viac, ako sme si ochotní pripustiť, ale zároveň sme oveľa viac milovaní a prijatí v Ježišovi Kristovi, ako sa odvažujeme dúfať. Toto je jediný druh vzťahu, ktorý nás kedy môže pretvoriť."
Nájdete v nej to, či je manželstvo naozaj len zdrap papiera, ako sa vzťah manželstvom mení, či je dobré a budujúce bývať s partnerom pred svadbou, čo robiť, keď prvotné pocity zmiznú, ako by mal vyzerať váš perspektívny partner a mnoho ďalšieho. Snažia sa o zachytenie všetkých oblastí vzťahov: od charakteru, cez emócie, až po fyzické súčasti (napr. celá jedna kapitola je venovaná sexu a jeho dôležitosti).
"Keď myslíme na túto kresťanskú víziu, potom zaľúbiť sa znamená, pozrieť sa na druhého človeka a zhliadnuť v ňom predobraz toho, čo v ňom Boh tvorí a povedať: "Vidím, koho z teba Boh tvorí a som z toho nadšený/á! Chcem byť toho súčasťou. Chcem ťa sprevádzať na tvojej ceste k Jeho trónu."
Nielenže je táto kniha vhodná pre hľadajúcich a randiacich, pre ktorých bude táto kniha prípravou na to, o čom môžu už vopred premýšľať a o čom hovoriť ešte pred manželstvom, ale je vhodná aj pre mladé páry, pre ktoré je to kniha na povzbudenie do celoživotnej radosti, ale aj zápasu, ktorý budú od teraz robiť spolu. Pre dlhoročných manželov to môže byť návrat k tomu, kde to všetko začalo a čo možno robiť inak, aby mohli žiť tak, ako to Boh pôvodne zamýšľal.
"Zaviazal si sa k tomu, že mu pomôžeš rozvíjať jeho alebo jej krásu. Zaviazal si sa, že pomôžeš rozvíjať partnerovu dokonalosť a veľkosť. Zaviazal si sa pomôcť mu rozvíjať čestnosť a zápal pre Božie veci. To je tvoja úloha ako partnera."
Je ťažké písať o tejto knihe vo všeobecnosti. Ponúka totiž toľko rôznych a zaujímavých myšlienok a podnetov, že sa k nej treba niekoľkokrát vrátiť. Bolo fascinujúce čítať o tom, ako majú vyzerať roly manželov, čo to znamená byť vodcom a čo znamená byť pomocou, o tom, aký je súčasný charakter manželstva, o tom, prečo sa dnes pozeráme na chodenie tak, ako sa naň pozeráme a ďalšie desiatky otázok a tém, na ktoré ste ani nevedeli, že nepoznáte odpovede, ale vždy ste ich počuť chceli.

Moje hodnotenie...

...4,5/5*. Ak plánujete byť vo vzťahu v budúcnosti, alebo už vo vzťahu ste a zaujíma vás biblický pohľad na manželstvo, táto kniha je jedným z možných zdrojov, ktorý ide nielen do šírky, ale aj do hĺbky.

Komentáre