Romantika│Najlepšie a najhoršie knihy roka 2021

Romantika, láska, vzťahy... motív, ktorý sa nachádza takmer v každej knihe. Keďže som však väčšinou siahala po YA literatúre, jej hrdinami boli tínedžeri. V roku 2021 som však siahla aj po knihách, ktoré sú smerované na dospelého čitateľa a bolo zaujímavé sledovať posun, ktorý v týchto príbehoch nastal. Tu je 16 kníh, ktoré by som zaradila medzi romantickú literatúru a dostali sa mi do rúk v roku 2021.


Ešte predtým, než začínam písať o konkrétnych knihách, rada by som dala jedno upozornenie. Všetky tieto knihy sú písané primárne pre dospelého čitateľa, čo znamená, že každá z nich obsahuje explicitné (sexuálne) scény. Preto by som všetky odporúčala pre čitateľa, ktorý má minimálne 16 rokov, a tiež pri viacerých existuje možnosť jednotlivé scény preskočiť (ak sa pri nich niekto cíti nepríjemne či nepohodlne).

Začnime jednou dlhou sériou (ktorá tvorí polovicu všetkých kníh v tomto zozname): Bridgerton. Tak ako väčšina ľudí, ktorá má predplatený Netflix, aj ja som začiatkom roka videla seriál, ktorý zaujal desiatky miliónov ľudí. A keďže je založený na knižnej sérii, tak som neodolala a začítala sa do príbehov 8 súrodencov od autorky Julie Quinn.

Vojvoda a ja (Julia Quinn): Daphne je 4. dieťa a prvá dcéra v rodine Bridgertonovcov. Po niekoľkých sezónach v spoločnosti však má pocit, že ju nikto nebude vidieť ako "materiál na manželku". Simon Basset sa práve tomu snaží ujsť. Rozhodnú sa preto predstierať vzťah. Vyjde však tento plán podľa ich predstáv? 
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi motív predstieraného vzťahu, ktorý prerastie do skutočnej lásky.

Vikomt, ktorý ma miloval (Julia Quinn): Jednoznačne moja najobľúbenejšia časť z celej série a moja najobľúbenejšia romantická kniha roka 2021. Jej hlavnou postavou je najstarší syn Bridgertonovcov – Anthony. Ten sa úspešne vyhýba manželstvu, ale sám vie, že je čas sa usadiť. Do jeho života sa nečakane dostane Kate, jediná žena, ktorá sa nebojí povedať, čo si o ňom naozaj myslí. Už dlho som sa nesmiala tak veľmi, ako pri tejto knihe!
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi príbehy, v ktorých sa z nepriateľov stávajú milenci (alebo aj enemies to lovers), naťahovanie a nezávislé a silné hrdinky. Koncom marca vychádza séria, ktorá sa bude zaoberať týmito postavami, takže určite ju nezmeškajte!

Nevhodný návrh (Julia Quinn): Benedict na maškarnom bále stretne ženu, na ktorú nevie prestať myslieť. Sophie však má dôvod na to, prečo nechce, aby ju vypátral.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi príbehy s motívom "Popolušky". Nanešťastie to bola jedna z mojich najmenej obľúbených častí tejto série. 

Romantický pán Bridgerton (Julia Quinn): Moja druhá najobľúbenejšia časť tejto série je o treťom synovi Collinovi, ktorý si postupne uvedomuje, že Penelope, najlepšia priateľka jeho mladšej sestry Eloise, má dôležitejšie miesto v jeho srdci, než si pôvodne myslel. Táto kniha sa tiež ponára do odhaľovania tajomstva identity Lady Whistledown, záhadnej autorky, ktorá píše o všetkých tajomstvách spoločnosti v Londýne.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi romantický príbeh o tom, ako sa z priateľstva, ktoré trvá roky, postupne vyvíja láska (alebo aj friends to lovers). 

To Sir Phillip, With Love (Julia Quinn): Druhá polovica príbehov súrodencov Bridgertonovcov pokračuje knihou o Eloise, ktorá je považovaná za starú dievku. Čo však nikto nevie, je to, že si píše s Phillipom, vdovcom s dvomi deťmi. Keď ju cez list požiadal o ruku, očakával tichú a tak trochu zúfalú ženu. Eloise však nie je nič z toho...
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi hrdinky, ktoré sa vymykajú predstavám spoločnosti, páry, ktoré na prvý pohľad k sebe vôbec nepatria a tiež druhé šance.

When He Was Wicked (Julia Quinn): Táto kniha je príbehom Francescy, ktorá sa priskoro stáva vdovou. Michael, bratranec jej zosnulého manžela a známy sveták, ju miloval od momentu, keď ju prvýkrát uvidel. Dokážu si k sebe nájsť cestu, aj keď sa to zdá nepredstaviteľné?
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi hrdinu, ktorý je, ako už napovedá názov knihy, trochu "wicked". Hrdinu, ktorý nie je rytierom na bielom koni, ale keď sa zamiluje, nevidí nič iné.

It's in His Kiss (Julia Quinn): Hyacinth je nezastaviteľná sila. Je inteligentná a nedáva si servítku pred ústa. Gareth St. Clair nachádza denník, ktorý môže odhaliť tajomstvá jeho rodiny, je však napísaný v taliančine, z ktorej nerozumie ani jedinému slovu. Do toho prichádza Hyacinth a spolu sa vydávajú na púť, ktorá odhalí nielen tajomstvá Garethovej rodiny, ale aj ich túžby srdca.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi páry, ktoré sa neboja naťahovať a doberať.

On the Way to the Wedding (Julia Quinn): Príbeh posledného syna rodiny Bridgertonovcov: Gregoryho. Gregory verí v pravú lásku a jedného dňa ju nájde. Avšak, Hermione miluje niekoho iného. Jej najlepšia priateľka Lucinda chce Hermione zachrániť pred nevhodným vzťahom a tak sľúbi Gregorymu pomoc... a zbytok je história.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi príbehy o pravej láske, ktoré nevyjdú podľa hrdinových predstáv... ale dopadnú oveľa lepšie!

Happily Ever After (Julia Quinn): Táto kniha obsahuje druhé epilógy ku každému súrodencovi a tiež príbeh o rodičoch tejto rodiny: Violet a Edmundovi. Ak vás zaujíma, čo sa stalo s našimi hrdinami po rokoch, toto je malý darček od Julie Quinn
Komu ju odporúčam: pre milovníkov série o Bridgertonovcov a tých, ktorí chcú vedieť, čo bolo ďalej.

The Hating Game (Sally Thorne): Medzi nenávisťou a láskou je tenká čiara. A u koho je to evidentnejšie, než v príbehu Lucy a Joshuu, kolegov, ktorí sú nútení zdieľať jednu kanceláriu. Táto kniha nedávno dostala filmovú podobu, ktorá sa pomerne verne drží knižnej predlohy.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi motív enemies to lovers, kancelárske prostredie a humorné situácie.

The Unhoneymooners (Christina Lauren): Olive je na svadobnej ceste snov... so svojím úhlavným nepriateľom. Jej dvojča, Ami, plánovalo svadbu s vysneným mužom a Olive musí strpieť svojho nepriateľa a svedka, Ethana. Avšak po tom, ako všetci okrem nich dvoch dostanú otravu jedlom, Olive a Ethan predstierajú, že sú manželmi a smerujú na Havaj. Avšak keď tam stretnú budúceho šéfa Olive, všetko sa vymkne spod kontroly
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi enemies to lovers a predstieranú lásku, ktorá prerastie do niečoho skutočného.

The Wisteria Society of Lady Scoundrels (India Holton): Cecilia je ideálna viktoriánska dáma. Taktiež je zlodejkou a pirátkou. Je súčasťou Wisteria Society, lieta Anglickom, popíja čaj, vydiera priateľov a získava bohatstvo. Jedného dňa však stretne Neda Lightbourna, ktorého úlohou je ju zabiť.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi historické prostredie s moderným twistom, humor na štýl Bridgerton a netradičnú zápletku.

Out of Love (Hazel Hayes): Rozchody sú ťažké. V tom čase tiež nie je jednoduché spomenúť si, aké to bolo kedysi, v dobrých časoch. Tento román hovorí príbeh jedného páru, avšak spätne. Začneme rozchodom, prejdeme cez čas, keď sa všetko začalo kaziť a prídeme až do momentu, keď sa do seba zaľúbili.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí radi čítajú emotívne romány, zaujímavé koncepty a nevadí im, ak nedostanú tradičné "A žili šťastne, až kým nepomreli".

From Lukov with Love (Mariana Zapata): Poznáte tie filmy o dvoch krasokorčuliaroch, ktorí sa z nejakého dôvodu roky nenávideli, no teraz musia spolupracovať? Ak ich máte radi, toto je kniha pre vás!
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi enemies to lovers, súťaživosť a motív: "toto je moja posledná šanca dosiahnuť, čo som vždy chcela".

The Ex Hex (Erin Sterling): Knižka na jesenný večer, v ktorom čitateľ stretne Vivienne, ktorá lieči svoje zlomené srdce ako každá mladá čarodejnica: vo vani, s vodkou a zakliatím bývalého frajera. Po 9 rokoch sa však vracia do jej mesta a ona zistí, že jej čary možno neboli až také neškodné.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi ľahké čítanie na jesenné večery.

The Love Hypothesis (Ali Hazelwood): Olive sa snaží presvedčiť svoju priateľku Anh, že s niekým randí. Ale každý vedec potrebuje dôkaz. Olive spanikári a pobozká prvého muža, ktorého stretne na chodbe. Jediným problémom je, že je to Adam Carlsen – mladý profesor a tiež muž, ktorého sa všetci boja a skryto nemajú radi.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi enemies to lovers a predstierané randenie.


Moje hodnotenia

  1. The Duke and I (Julia Quinn) – ⭐️⭐️⭐️
  2. The Viscount Who Loved Me (Julia Quinn) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  3. An Offer From a Gentleman (Julia Quinn) – ⭐️⭐️
  4. Romancing Mister Bridgerton (Julia Quinn) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  5. To Sir Phillip, With Love (Julia Quinn) – ⭐️⭐️⭐️
  6. The Hating Game (Sally Thorne) – ⭐️⭐️⭐️
  7. When He Was Wicked (Julia Quinn) – ⭐️⭐️
  8. On The Way to the Wedding (Julia Quinn) – ⭐️⭐️⭐️
  9. It’s in His Kiss (Julia Quinn) – ⭐️⭐️⭐️
  10. The Unhoneymooners (Christina Lauren) – ⭐️⭐️⭐️
  11. The Wisteria Society of Lady Scoundrels (India Holton) – ⭐️⭐️⭐️
  12. Out of Love (Hazel Hayes) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  13. From Lukov with Love (Mariana Zapata) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  14. The Ex Hex (Erin Sterling) – ⭐️⭐️
  15. The Love Hypothesis (Ali Hazelwood) – ⭐️⭐️⭐️
  16. The Bridgertons: Happily Ever After (Julia Quinn) - ⭐️⭐️⭐️

Komentáre