Fikcia, detektívky a trilery│Najlepšie a najhoršie knihy roka 2021

V roku 2021 som sa chcela aspoň trochu vzdialiť od svojich tradičných žánrov. Siahla som po fikcii pre dospelých, ale aj po detektívkach či trileroch, ktoré sa v mojej knižnici nevyskytujú až tak často. Keď sa teraz pozerám na zoznam pred sebou, musím uznať, že by som sa do týchto žánrov mala začítať oveľa častejšie, keďže som väčšine dala vysoké hodnotenia!


Tento rok som objavila niekoľko odporúčaní na TikToku, konkrétnejšie na "booktoku", medzi ktoré patria napríklad: Polnočnú knižnicu, Sedem manželov Evelyn Hugovej, Daisy Jones & The Six. O každej z kníh v tejto kategórii napíšem zopár viet o tom, prečo ma zaujali, alebo komu by som ich odporúčala.
Polnočná knižnica (Matt Haig): Nora sa po pokuse o samovraždu ocitá v akomsi medzi-svete nazvanom Polnočná knižnica. Tam každá kniha predstavuje inú verziu Norinho života, ak by sa na "hociktorej" križovatke v živote rozhodla inak. Matt Haig sa hrá s myšlienkou: ako by vyzerali naše životy, ak by sme toho jedného dňa urobili niečo inak?
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi "čo by bolo, keby..." a filozofické premýšľanie.

Sedem manželov Evelyn Hugovej (Taylor Jenkins Reid): Príbeh hollywoodskej herečky Evelyn, ktorá sa na sklonku života rozhodne prezradiť pravdu o svojom živote. Čitateľ sleduje rast nezvyčajnej ženy a jej život plný tajomstiev.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi postavy s mnohými vrstvami a nie typických hrdinov, citlivé či tabu témy a prostredie 60. a 70. rokov v Hollywoode.

Milý Edward (Ann Napolitano): Edward je dvanásťročný chlapec, ktorý ako jediný prežije haváriu lietadla, pri ktorej zahynie aj celá jeho rodina. Čo sa stane s človekom, ktorý prežije takúto tragédiu? 
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorých zaujíma téma vyrovnávania sa so žiaľom a toho, aký môže byť rozdiel medzi životom a prežívaním.

Hana (Alena Mornštajnová): Jedna z najlepších kníh, aké som čítala v roku 2021. Príbeh Miry v 50. rokov 20. storočia a jej tety Hany, ktorá prežila holokaust. Po mnohých odporúčaniach som sa s obavami pustila do témy, ktorá nie je ľahká. Alena Mornštajnová však túto tému uchopila s citom a zároveň pravdivo. Stojí za to!
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí sa neboja čítať o vojne a holokauste. 

Lanny (Max Porter): Príbeh napísaný inovatívnym hybridným štýlom, v ktorom nájdete mýty, mágiu a predstavivosť. Kniha je písaná z pohľadu Lannyho, jeho rodičov a mŕtveho tatka Zubovníka. 
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi netradičné písanie, magické prvky, ale aj temnejšie témy.

Príbehy vášho života (Ted Chiang): Zbierka poviedok, medzi ktoré patrí aj predloha filmu Arrival (Prvý kontakt). Príbehy sci-fi, ktoré zachytávajú Babylonskú vežu, kontakt s mimozemšťanmi aj silu jazyka.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí sa neboja zapojiť do čítania aj veľa premýšľania, majú radi netradičné sci-fi a nečakané závery.

Daisy Jones & The Six (Taylor Reid Jenkins): Príbeh o sláve, láske a rock and rolle. Kniha je napísaná ako rozhovor s členmi kapely The Six a speváčkou Daisy Jones, ktorí zažili raketový vzostup, ale aj nečakaný koniec. Každý má však svoj vlastný príbeh.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi príbehy, ktoré pôsobia ako dokument, atmosféru búrlivých 70. rokov plných hudby, sexu aj závislostí. Kniha je v procese sfilmovania.

Rozhovory s priateľmi (Sally Rooney): Pre mňa jedna z najmenej obľúbených kníh tohto roka. Sally Rooney je autorka, ktorá buď ohúri, alebo skôr sklame. Rozhovory s priateľmi je príbeh 21-ročnej Frances, ktorá sa ocitá v ľúbostnom trojuholníku. Podobné príbehy a spôsob písania nájdete aj medzi viacerými slovenskými súčasnými autormi.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi zamotané vzťahy, pomalší dej a témy ako dysfunkčné vzťahy, hľadanie seba samého a komplikovanosť života.

Zoznam hostí (Lucy Foley): Na opustený ostrov prídu hostia osláviť svadbu majiteľky časopisu Jules a atraktívneho herca Willa. Krátko po tom, ako sa začne krájať svadobná torta, však vonku pri močarinách objavia telo jedného z účastníkov svadby. 
Komu ju odporúčam: pre milovníkov Agathy Christie, príbehov písaných z pohľadu viacerých osôb a napätia.

Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej (Stuart Turton): Oslava sa končí tragédiou a Evelyn padá mŕtva k zemi. Nezomrie však len raz. Jeden z hostí večierku, Aiden, prežíva deň znova a znova, až kým nevyrieši to, kto v skutočnosti spáchal zločin. Nie je to však také jednoduché: každý deň sa zobudí v tele iného hosťa a tiež nie je jediný, kto sa túto záhadu snaží vyriešiť. Hráčov je niekoľko, ale preč sa môže dostať iba jeden.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi netradičné detektívky, útržky spomienok a nečakané zvraty.

The Maidens (Alex Michaelides): Mariana sa po smrti svojho manžela ocitá na škole v Cambridgei, kde zomrela priateľka jej netere Zoe. Príbeh o tajnom spolku plnom tajomstiev a žiarlivosti, ktorý spája grécku mytológiu, psychológiu a vraždu. Charizmatický profesor obklopený mladými krásnymi ženami, smútiaca terapeutka a nečakané tajomstvá.
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi prostredie internátnej školy, nečakané odhalenia a rúško tajomstva.

Tajný príbeh (Donna Tart): Klasika tzv. dark academy literatúry. Spoveď Richarda, ktorý sa vracia do študentských rokov na univerzite, kde sa dostáva do skupiny tajomných a svetáckych študentov pod vedením charizmatického profesora. Pred jeho očami sa odohral zločin. Aký dopad má niečo také na ich životy?
Komu ju odporúčam: pre tých, ktorí majú radi príbehy o morálke, čierno-bielom svete a jeho spochybňovaní a tému viny a neviny.


Moje hodnotenia

  1. The Midnight Library (Matt Haig) – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  2. Sedem manželov Evelyn Hugovej (Taylor Jenkins Reid) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  3. Milý Edward (Ann Napolitano) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  4. Hana (Alena Mornštajnová) – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  5. Lanny (Max Porter) – ⭐️⭐️⭐️
  6. Príbehy vášho života (Ted Chiang) – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  7. Daisy Jones & The Six (Taylor Reid Jenkins) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  8. Rozhovory s priateľmi (Sally Rooney) – ⭐️⭐️
  9. Zoznam hostí (Lucy Foley) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  10. Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej (Stuart Turton) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
  11. The Maidens (Alex Michaelides) – ⭐️⭐️⭐️
  12. Tajný príbeh (Donna Tart) – ⭐️⭐️⭐️⭐️
Fotografia: Loverna Journey/Unsplash

Komentáre