Finale (Stephanie Garber)

I used to be scared of it, but now I think love is another type of magic. It makes everything brighter, it makes people who have it stronger, it breaks rules that aren't supposed to exist, it's infinitely valuable.



Názov: Finale
Autor: Stephanie Garber
Vydavateľstvo: Hodder & Stoughton
Rok vydania:  2020
Počet strán: 480
Žáner: fantasy YA román
Cena: 9 

O knihe:

Od oslobodenia veľmi nebezpečných bytostí z balíčka kariet ubehli už dva mesiace, tiež prešli dva mesiace od momentu, keď sa Legend vyhlásil za následníka trónu a dva mesiace od chvíle, keď Tella zistila, že chlapec, do ktorého sa zamilovala, neexistuje.

Tella sa musí rozhodnúť, či bude dôverovať Legendovi alebo svojmu bývalému nepriateľovi. Po tom, ako Scarlett odhalí tajomstvo, ktoré prevráti jej život naruby, musí urobiť nemožné. A Legend musí urobiť rozhodnutie, ktoré ho môže naveky zmeniť.

Caraval sa skončil, ale začala zrejme najväčšia hra zo všetkých. Nie sú tu žiadni diváci, iba tí, ktorí vyhrajú a tí, ktorí prídu o všetko.

Čo si o knihe myslím ja?

Finale je poslednou knihou v trilógii (moje recenzie na Caraval a Legendary) a hoci bola v mnohom podobná svojim prvým častiam, v mnohom sa aj líšila. V tejto knihe nenájdete obľúbený Caraval, alebo inak aj zázračný "karneval", čo mnohým čitateľom chýbalo (mne často tiež). Autorka tak stratila istý element kúzla a tajomstva. Docielila ním však to, o čo jej (aspoň predpokladám) išlo. Čitateľ si veľmi jasne uvedomuje, že to, o čom číta, je síce príbeh plný mágie, ale zároveň to už nie je hra a všetko, čo sa v ňom udeje, je pre postavy skutočné.
"Occasionally, there are minutes that get extra seconds. Moments so precious the universe stretches to make additional room for them."
Scarlett bola opäť mojou menej obľúbenou sestrou, ktorá pokračovala vo svojom menej podarenom milostnom trojuholníku. V tejto knihe síce dostala novú zápletku, ktorá zahŕňala jej pôvod, avšak nebola až tak dobre vystavaná. Čitateľ nemal veľa náznakov, ktoré by ho viedli k tomu, aby na to prišiel už vopred, čo v tomto prípade vyznelo len ako zápletka, ktorá sa priplietla do cesty. Oveľa zaujímavejšou sestrou bola opäť Tella. Dokonca aj jej milostný trojuholník je oveľa dynamickejší a ponúka viac napätia. Aj vo Finale sa mladá hrdinka zmieta medzi Jackom a Legendom a obaja v príbehu prinesú mnoho nečakaného a vzrušujúceho (neviem nájsť lepšie slovo).
"Most of my life, I’ve romanticized death. I used to love the idea of something being so tremendous that it was worth dying for. But I was wrong. I think the most magnificent things are worth living for."
V tejto knihe bola jednoznačne najzaujímavejšia otázka toho, čo je láska a čo je v protiklade akási závislosť alebo posadnutosť. Postavy, ktoré sú v príbehu nesmrteľné, totiž nesmú zažiť lásku s človekom, pretože ich to môže urobiť natoľko ľudskými, až svoju nesmrteľnosť stratia. Vedia zažívať len posadnutosť, žiadostivosť alebo vlastníctvo. Obaja hlavní muži v Tellinom živote sú nesmrteľní, no obaja zažívajú niečo viac. Tella tak musí prísť na to, čo je skutočné a za čo stojí bojovať.
"I'm the villain, even in my own story."
Na konci románu som mala pocit, že mnohé otázky zostali nezodpovedané a pôsobili skôr ako potenciál na ďalšie pokračovanie, než uspokojivý záver trilógie (resp. minimálne základ pre novú sériu). Aj napriek tomu bolo pre mňa fascinujúce sledovať vývin vzťahov, charakterov a zvratov. Či to bola moja obľúbená časť? Zrejme nie, aspoň z toho, čo si pamätám, by to skôr bola druhá časť (Legendary). Aj napriek tomu si myslím, že táto séria stojí za to a oplatilo sa počkať aj na poslednú knihu.

Moje hodnotenie...

...pre niekoľko otvorených otázok a Scarlett (prečo je vždy jedna postava, ktorá nikoho neohúri?) pre mňa Finale získalo 4,5/5*.

Komentáre