Navždy tvoja Lara Jean (Jenny Han)

Názov: Navždy tvoja Lara Jean (orig. vydanie – Always and Forever Lara Jean)
Autor: Jenny Han
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania:  2017 (orig. vydanie – 2017)
Počet strán: 320
Žáner: YA román
Cena: 12 € 

O knihe:

Lepší maturitný ročník si Lara Jean ani nemohla priať. Je bláznivo zamilovaná do svojho priateľa Petra, jej otec sa znovu žení a Margot sa na leto vracia domov. Hotová idylka. Nič však netrvá večne a Lara stojí pred veľkým rozhodnutím: Kam pôjde na vysokú a ako to ovplyvní jej vzťah s Petrom? Staví na srdce alebo rozum?

Čo si o knihe myslím ja?

Navždy tvoja Lara Jean je poslednou knihou v trilógii Všetkým chalanom, ktorých som milovala. Po veľmi dobrej prvej časti a poslabšej druhej časti prišla posledná šanca pre autorku, aby z hrdinky vyžmýkala čo najviac. A tu sú moje hodnotenia a myšlienky. Na tomto románe bolo mnoho dobrého: hlavnými dejovými líniami sú dva príbehy – po prvé, rozvíjajúci sa vzťah otca dievčat s ich susedkou (ktorý začal už v druhej časti) a po druhé, pohľad na to, ako asi vyzerá výber vysokej školy. Prvá dejová línia zvýrazňovala to, čo mali na tejto trilógii radi mnohí: pohľad na rodinu vo všetkých jej dobrých aj zlých chvíľach, pohľad na sesterskú lásku, ale aj na to, ako prekonať smrť niekoho blízkeho a dať šancu niečomu novému.
“I guess that's part of growing up, too--saying goodbye to the things you used to love.” 
Veľká časť knihy bola venovaná Lare Jean a jej trápeniu s vysokou školou. Autorke sa podarilo zachytiť všetku nervozitu, nerozhodnosť, plánovanie, sklamania aj nadšenie, ktoré s týmto procesom prichádzajú. Bolo zaujímavé sledovať premýšľanie hlavnej hrdinky a to, ako sa snažila starať o ostatných, no v konečnom dôsledku aj o seba. Bol to čas rastu a zmeny. A bolo to fajn.
“Being vulnerable, letting people in, getting hurt... it's all part of being in love.”
Teraz však aj dva mínusy – po prvé, vzťahy. Keďže sme už prešli cez celú drámu s Johnom, zostal nám ešte vzťah s Petrom. Ten od prvej časti degraduje v tom ohľade, že sa z tohto chlapca stáva stále viac fňukajúci jedinec, ktorý sa nedokáže preniesť cez bývalú priateľku a ktorý Laru Jean občas núti do vecí, ktoré sama nechce. Popravde mnohým už v tomto momente až tak nezáleží na celej milostnej zápletke a ja som sa k tejto skupine pomaly priradila.
“Kitty's always saying how origin stories are important.

At college, when people ask us how we met, how will we answer them? The short story is, we grew up together. But that's more Josh's and my story. High school sweet-hearts? That's Peter and Gen's story. So what's ours, then?
I suppose I'll say it all started with a love letter.” 
Druhou, a poslednou, veľkou vecou je fakt, že hoci sa táto kniha odohráva (myslím) dva roky po tej predchádzajúcej, okrem zápletky sa hlavné postavy nikam neposunuli. Ich premýšľanie a správanie zostáva rovnaké, ich problémy pokračujú, ich vzťahy sú také ako aj predtým a ich charakter sa nikam neposunul. Ak sa autorka rozhodne urobiť časový skok, chcela by som zažiť rast, ktorý by bol o niečom viac, než len novej zápletke.

Moje hodnotenie...

...táto trilógia je zaujímavým novým stvárnením YA tematiky so všetkým, čo k tomu patrí: zaujímavou hrdinkou, zápletkou aj postavami, no hlavne niečím, čo zahreje pri srdiečku. U mňa 3,5/5* a teším sa na (dúfam budúce) filmové spracovanie.

Komentáre