Mágovia (Lev Grossman)

"The truth doesn´t always make a good story, does it?"


Názov: Mágové (orig. vydanie – The Magicians)
Séria: The Magicians #1
Autor: Lev Grossman
Vydavateľstvo: XYZ
Rok vydania: 2009 (orig. vydanie – 2009)
Počet strán: 407
Žáner: fantasy pre (mladých) dospelých
Cena: 13 

O knihe:

Quentin Coldwater je nešťastným študentom strednej školy, ktorý je stále obklopený fantasy príbehmi, ktoré čítal ako dieťa, príbehy zasadené do magickej zeme Fillorie. Jedného dňa sa nečakane dostane na veľmi tajnú a exkluzívnu školu kúzel v severnej časti New Yorku, kde získa nielen vzdelanie v modernom čarodejníckom remesle a dobrodružstvá, ale aj naplnenie snov, ktoré je temnejšie a nebezpečnejšie, než si dokázal predstaviť. A jeho detské sny sa stávajú nočnou morou...

Čo si o knihe myslím ja?

Román Mágovia je často prezentovaný ako Harry Potter pre dospelých. Obhájil si tento titul? Nie. Tu sú moje dôvody.
"For just one second, look at your life and see how perfect it is. Stop looking for the next secret door that is going to lead you to your real life. Stop waiting. This is it: there´s nothing else. It´s here, any you´d better decide to enjoy it or you´re going to be miserable wherever you go, for the rest of your life, forever."
Kniha začína klasickým predstavením hlavného hrdinu, ktorý trpí depresiami kvôli nemožnosti jeho života, neschopnosti zapadnúť medzi rovesníkov a obyčajnosti sveta, v ktorom žije. Je zamilovaný do najlepšej priateľky, ktorá, prekvapivo, chodí s niekým iným (kamarátom, ktorý dopĺňa typickú trojicu). Quentin nemá chuť žiť, najradšej by voľné chvíle trávil čítaním jeho obľúbenej detskej série kníh, ktorá je v podstate totožným príbehom so známou sériou Kroník Narnie. Súrodenci sa dostávajú do zázračnej zeme, kde porazia zlo a stanú sa z nich králi a kráľovné (znie to povedome?). Hlavná postava žije z klasickej túžby naplnenia, ktoré môže dosiahnuť iba v tajnom svete, kde všetko bude zázračne vyriešené.
"The problem with growing up is that once you´re grown up, the people who aren´t grown up aren´t fun anymore."
Quentin sa po návšteve muža, s ktorým mal robiť interview kvôli škole (a ktorý sa ukázal byť mŕtvy) zrazu dostáva na prijímaciu skúšku do čarodejníckej školy, do ktorej je následne prijatý a spoznáva v nej nových "priateľov", učí sa mágiu a vytvára si nový život. A tu sa končí súvislosť deja. V tomto momente sa neskutočne zrýchľuje (4 roky štúdia v asi 5 kapitolách – aj to je asi veľa), jednotlivé udalosti nie sú dobre prepojené a čitateľ stráca záujem o ďalší osud postáv. Dej nie je rovnako rýchly, niektoré pasáže sa ťahajú donekonečna, iné sú natoľko rýchle, že ani nestihnete zachytiť, čo sa vlastne deje.
"She tortured everybody around her, but only because she was more tortured than anyone."
Quentin sa nevyvíja, stále sa točí v arogantnom frustrujúcom kruhu, utápa sa v sebaľútosti, alebo naopak, je až prehnane sebavedomý. Jeho postoj k ostatným postavám (ktoré zase nedostávajú priestor na to, aby som ich nejak obľúbila) je povrchný a sebastredný. Postavy sa nevyvíjajú, žijú "dospelácky" alkoholom a drogami presiaknutý život, ich konverzácie vedú nikam, ich postoj k životu je depresívny a ich životný štýl by sa dal zhrnúť do 4 slov: párty-alkohol-drogy-sex (ktorého nie je málo a jeho dôležitosť pre dej som nikdy neobjavila).
"The real problem with being around James was that he was always the hero. And what did that make you? Either the sidekick or the villain."
A potom sa dostávame do poslednej štvrtiny knihy, ktorá pôsobí ako úplne iné pokračovanie (lebo tak by to sedelo viac). A hoci by táto časť mala potenciál zachrániť celý doterajší poslabší príbeh, tento sen sa nenapĺňa. Trochu akcie, humoru a zaujímavosti nevyvažuje problém, ktorý Mágovia mali. Jednoducho: dobrý nápad, ktorý nedostal dostatočnú realizáciu.

Moje hodnotenie...

...2/5*. Seriál inšpirovaný knihou pôsobí ucelenejšie a nadväzne. Ak teda chcete spoznať tento príbeh, pravdepodobne skôr odporúčam televíznu verziu.

Komentáre