Invázia do Tearlingu (Erika Johansen)

"Je to iba prechod," povedal pán Micawber, pohrávajúc sa s monoklom. "Iba prechod. Čas je čisto imaginárny."


Názov: Invázia do Tearlingu (orig. vydanie – The Invasion of the Tearling)
Autor: Erika Johansen
Preklad: Patrick Frank
Vydavateľstvo: YOLi
Rok vydania: 2016 (orig. vydanie – 2015)
Počet strán: 496
Žáner: fantasy pre (mladých) dospelých
Cena: 14 

O knihe:

Pokračovanie príbehu mladej kráľovnej Kelsey, ktorá zastavením zásielok otrokov do susedného kráľovstva rozpútala vojnu s Červenou kráľovnou. Armáda, ktorá prichádza, nemôže byť zastavená. Avšak s príchodom armády nadobúda Kelsea schopnosť spojiť sa s Lily, ženou, ktorá žila pred Prechodom a ktorá môže priniesť odpovede, ktoré všetci potrebujú.

Čo si o knihe myslím ja?

Invázia do Tearlingu je silným pokračovaním prvej knihy, ktorá pôsobila trochu zmätočne kvôli nedostatku informácií. A hoci sa to spočiatku nezdá, tento diel prinesie viac než len jednu odpoveď. Celá kniha je netradične rozdelená do dvoch dejových línií: v prvej čitateľ pozoruje progres Kelsey, ktorá sa snaží prísť na to, ako bojovať proti nepriateľovi, keď nemá žiadnu armádu, no v druhej sa objavuje nová postava – Lily, ktorá žila v svete pred Prechodom. Je obyčajnou bohatou manželkou, ktorá sa nečakane ocitne v strede povstania zvaného Modrý horizont, ktorý jej zmení život naveky. Svety Lily a Kelsea sa môžu zdať veľmi vzdialené, no nakoniec sú viac prepojené, než sa na prvý pohľad zdá.
"Vždy si myslíme, že vieme, čo znamená odvaha. Hovoríme s, že ak nás povolá, odpovieme na jej volanie. Potom však nadíde chvíľa pravdy a my si uvedomíme, ako veľmi sa požiadavky skutočnej odvahy líšia od našich predstáv vtedy dávno, za jasného rána, keď sme v sebe cítili toľko odvahy."
Tak, ako aj prvý diel, aj tento ponúka veľmi vážne témy, ako napr. znásilňovanie, seba-poškodzovanie, domáce násilie, homosexualitu či náboženskú neznášanlivosť. Boli tieto témy nevyhnutné pri popisovaní postáv? Pravdepodobne nie. Odlišujú však obyčajnú fantasy knihu od ťažšej a kontroverznejšej literatúry. Veľká časť scén nie je príjemná, no ani takými nemá byť. Majú za úlohu zastaviť čitateľa a pripomenúť mu, že tento svet neexistuje len na papieri, ale aj okolo nás.
""Naozaj ťa poznám." Zdvihla zrak a zistila, že dievčaťu žiaria oči. Na niečo prišlo."
Dejom sa tiahne opätovné putovanie, no tentoraz je to približovanie sa hrozby, ktorou je Červená kráľovná. Práve tejto postave bol dopriaty väčší priestor a príbeh, ktorý sa snaží ukázať čitateľovi dôvody, prečo je táto žena takou krutou vládkyňou a hlavne – kým vlastne táto postava je. Nielenže zistíte jej meno (ktoré prezradí veľa), no aj príčinu jej strachu pred novou mladou vládkyňou.
"Ty ma prepustíš na slobodu a ja ti poviem o zraniteľnej stránke Červenej kráľovnej. Platí?"
(Nie veľmi prekvapivo) sa tu ocitol element romantiky. Ale určite nie vo forme, akú by ste očakávali. A neviem či vo forme, ktorá mi vyhovovala. Nezáväzný sex môže byť pomerne bežnou témou kníh, ale v tomto príbehu plnil zvláštnu a nie veľmi pochopiteľnú zápletku. Posledná vec, ktorá stojí za zmienku, je opätovný pohľad na sebahodnotu a krásu. Veľká téma, ktorá sa niesla prvou knihou sa v tomto pokračovaní ešte vystupňovala schopnosťou mladej hrdinky meniť svoj vzhľad. Hoci som trochu rozumela logike za týmto motívom, predsa len často pôsobil rušivo.
"Možno som si to naozaj želala, pomyslela si s pohľadom upretým na zrkadlo. Možno som si to želala viac ako čokoľvek iné."
V konečnom dôsledku predstavuje Invázia do Tearlingu silné pokračovanie trilógie, ktorá sa vymyká obvyklému priestoru, času aj témam a ponúka netradičný pohľad na ťažké témy násilia a nátlaku. 

Moje hodnotenie...

...tejto knihe som dala 4,25/5* a teším sa na dovŕšenie série vo forme Osudu Tearlingu.

Komentáre