Stardust (Neil Gaiman)

"Are we human because we gaze at the stars, or do we gaze at them because we are human?"


Názov: Stardust
Autor: Neil Gaiman
Vydavateľstvo: Perennial
Rok vydania:  2001 (orig. vydanie – 1998)
Počet strán: 250
Žáner: fantasy román
Cena: 10 

O knihe:

V malej odľahlej dedinke žije chlapec menom Tristran Thorn. Od detstva žije pri Múre, ktorý jeho svet oddeľuje od niečoho magického. Mladý Tristan sa však jedného dňa zaľúbi do krásnej Viktórie a preto, aby získal jej ruku, jej prisľúbi niečo nedosiahnuteľné. Prinesie jej hviezdu, ktorá spadla do ríše za Múrom. No mladý hrdina ani nevie, čo ho tam ešte čaká.

Čo si o knihe myslím ja?

Stardust je knihou, ktorá sa do môjho povedomia dostala najprv ako film. Možno si pamätáte na rovnomenný film z roku 2007, no mne utkvel v pamäti len jeho názov a zopár útržkov spomienok. A tak, keď som túto knihu našla v knižnici, rozhodla som sa ponoriť do sveta Neila Gaimana, ktorý vytvoril nejeden magický svet a v posledných rokoch sa jeho diela tešili aj pozornosti filmových a seriálových fanúšikov (od Amerických bohov, cez Coralinu až po Good Omens). Gaiman sa rád hrá s fantastikou a mytológiou a inak to nie je ani v tejto knihe.
“So, having found a lady, could you not have come to her aid, or left her alone? Why drag her into your foolishness?' 'Love,' he explained. She looked at him with eyes the blue of the sky. 'I hope you choke on it,' she said, flatly.”
Tristran je chlapcom, ktorý bol zrodený z "krátkej známosti" a sám ani nevie, aký jedinečný je. Jeho púť za hviezdou (ktorá sa ukáže byť človekom), je plná neskutočných vecí a ľudí (či lepšie povedané bytostí). Je však takmer nemožné nazvať túto knihu rozprávkou či príbehom pre deti. Gaiman totiž berie zápletku a postavy, ktoré by mohli veľmi ľahko vystúpiť zo strán knihy pre najmenších, ale vnára ich do sveta dospelých: či už je to jazykom (občasnými nadávkami) alebo situáciami (od opilstvo, vraždu až po sex či nečakané tehotenstvo). Nečakajte preto milý príbeh o hrdinovi, ktorý skončí tradičným happy-endom.

Rozumiem, prečo tento príbeh skončil na plátne. Je totiž takým spôsobom písaný. Stardust je román, ktorý je zaťažený na rýchle striedanie postáv aj prostredia a je priam presýtený cinematografiou: ak ste z tých, ktorí majú dobrú predstavivosť, postačí vám tá, ak nie, veľmi ľahko by ste v tomto magickom svete tápali. Musím sa priznať, že niektoré strany som viac preletela, než sa do príbehu plne ponorila. Niekedy totiž pôsobil až ohlušujúco. Akoby sa autor snažil dostať príliš veľa vnemov na príliš málo strán.
“She says nothing at all, but simply stares upward into the dark sky and watches, with sad eyes, the slow dance of the infinite stars.”
V konečnom dôsledku však rozumiem tomu, prečo bola táto kniha v roku 1998 niečím prelomovým. Zmiešala niečo z bratov Grimmovcov, niečo z Tima Burtona a ďalších veľkých umelcov a spisovateľov a vytvorila akúsi rozprávku pre dospelých. Ktorá neobchádza drsné scény, ale neopúšťa od niečoho, čo pramení v detskej predstavivosti.

Moje hodnotenie...

... 3/5*. Táto kniha rozhodne patrí medzi tie, ktoré si len tak ľahko nenájdu dvojča vo svete literatúry. Priniesla niečo nové, niečo nezvyčajné a niečo prelomové. A ak chcete rozprávku pre dospelých, môžete po nej siahnuť. Ja si zrejme skúsim pozrieť aj film. Možno niektoré scény uľahčí a odbremení preťaženú predstavivosť.

Komentáre