Oživovateľ (Seth Patrick)

Sú knihy, ktoré prídu s konceptom, ktorý vás prekvapí a poviete si: toto je niečo nové! Zaujíma ma, kam sa tento príbeh bude uberať. A v kútiku duše tiež dúfate, že autor vezme túto prelomovú myšlienku a vytvorí z nej niečo, čo budete chcieť odporúčať všetkým. Toto boli myšlienky, ktoré mi prúdili hlavou, keď som si Oživovateľa niesla z knižnice domov.



Názov: Oživovateľ (orig. vydanie – Reviver)
Autor: Seth Patrick
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania:  2014 (orig. vydanie – 2013)
Počet strán: 392
Žáner: sci-fi román
Cena: 13 

O knihe:

Majú schopnosť prebudiť nedávno zosnulých, aby vypovedali o svojej smrti. Dvanásť rokov po prvom úspešnom oživení ich verejnosť konečne ako-tak prijíma. Výpovede mŕtvych sa začínajú akceptovať v procesoch. Súdne oživovanie sa stáva bežnou súčasťou policajného vyšetrovania. V Spojených štátoch oživovatelia patria do právomoci Súdnej oživovateľskej služby. Jonah Miller je aj napriek svojej problematickej minulosti jedným z najlepších oživovateľov. Pri oživení obete brutálnej vraždy sa stretne s čímsi desivým. Niečo ho sleduje. Čaká. Striehne. Nadriadení ho uisťujú, že ide len o výplod jeho fantázie a dôsledok stresu. On sám o tom pochybuje. Potom zavraždia Daniela Harkera, novinára, ktorý ako prvý dostal oživenie do povedomia širokej verejnosti. Jonah sa chtiac-nechtiac zapája do vyšetrovania. Spolu s Harkerovou dcérou Annabel sa zúfalo pokúšajú odhaliť vinníkov a postaviť ich pred súd. Čoskoro sa im však postavia do cesty dávno zabudnuté pravdy. Spochybnia všetko, čo Jonah vyznáva, a hrozia zničením celého ľudstva, ak ich včas nezastaví.

Čo si o knihe myslím ja?

Poznáte tie knihy. Tie, ktoré majú veľký potenciál...a potom ho nenaplnia tak, ako by ste si priali. To je u mňa Oživovateľ. Autor sa hrá s myšlienkou, ktorú v poslednej dobe začínajú čoraz viac používať rôzni autori kníh aj seriálov či filmov: čo je vlastne s človekom po smrti? Ako by to vyzeralo, ak by sme dokázali oživiť obete, ktoré by pomohli vyriešiť nejednu nejasnú vraždu či nehodu? Táto myšlienka ponúka mnoho priestoru pre morálnu otázku aj premýšľanie filozofické: je morálne "dobré" zahrávať sa so smrťou?

Jonah má byť hrdina, ktorý zhodou náhod objaví niečo, čo by nemalo existovať. Je oživovateľ, čo samo o sebe prináša mnoho ťažkostí v jeho osobnom živote, no pri jednom z jeho prípadov natrafí na niečo, čo ide omnoho hlbšie a je omnoho temnejšie. Zapletie sa do kruhov, ktoré mu nikdy nemali byť otvorené a do sveta, ktorý nikdy nemal spoznať. Tiež fajn myšlienka. Avšak autor zlyhal v niekoľkých kľúčových oblastiach.

Po prvé: postavy. Dvaja hlavní hrdinovia Jonah a Annabel nie sú práve prototypmi, s ktorými by sa vedel čitateľ stotožniť. Teda, minimálne obyčajný človek z davu. Obaja prišli o rodiča krutým spôsobom a umárajú sa v potláčaných pocitoch žiaľu a hnevu. V priebehu deja robia predvídateľné kroky, no stále nemajú potenciál uchopiť čitateľa a zainvestovať ho do ich životov. Druhým veľkým bodom je budovanie príbehu. Na začiatku je dej slabo predstavený, potom do neho zhurta vstúpi zápletka, v ktorej sa sám autor zamotá tak veľmi, až po niekoľkých desiatkach strán prestáva čitateľa baviť. Nie je to postupné navyšovanie napätia, ktoré vás drží pri čítaní, ale akási túžba, aby už táto kniha bola ukončená (a to nikdy nie je najlepšia emócia pre čitateľa).

Záver je tiež postavený na "cliffhangeri", ktorý by mal čitateľa prinútiť siahnuť po ďalšom pokračovaní, no v skutočnosti pôsobí viac ako lacná napodobenina seriálu, keďže neponúkne uspokojivý záver, ale ani nenabudí dostatočne na to, aby som bežala do knižnice či obchodu a začítala sa do tohto sveta opäť. A tak táto kniha putuje do neslávneho priečinku kníh, ktoré mohli ohúriť, avšak nikdy tento bod nedosiahli.

Moje hodnotenie...

... 2/5*. Naozaj som dúfala v niečo prelomové, no väčšinu času som skončila pri premýšľaní, kedy konečne tento nekonečne dlhý príbeh skončí. A to mi je ľúto.

Komentáre