Ponožky pred odletom (Dušan Dušek)

Názov: Ponožky pred odletom
Autor: Dušan Dušej
Vydavateľstvo: Slovenská literatúra
Rok vydania:  2015
Počet strán: 120
Žáner: kniha poviedok
Cena: 9 

O knihe:

Pamäť má veľa čakární. Dá sa do nich nakuknúť, zalistovať v živote, prepašovať zopár historiek a spomienok – z hlavy na papier. Písanie je jediný dovolený spôsob kradnutia: človek okráda sám seba. Pamäť je vývojka. Písanie je ustaľovač. A zrazu sú pred nami fotografie spomienok. 

Dušan Dušek aj v tejto knižke kradne zo života. No nielen sebe, kradne všade, kde sa dá, zapisuje si za uši každú dobrú vetu, ktorú začuje. Ponúka nám svoj obdiv k hovorovému jazyku, k viere, že to najlepšie vždy zaznie v rozhovoroch ľudí. Neskôr tieto vety votkáva do príbehov, pomocou ktorých mapuje svoje dôverne známe prostredia: Piešťany, Bratislavu, Šaštín. Navlieka ich na nitky ako koráliky, ktoré sa pri čítaní môžu zmeniť napríklad na lastovičky, usadené v jeseni na elektrických drôtoch pred cestou do teplých krajín, alebo aspoň na ponožky, sušiace sa vo vetre, prichytené štipcami o šnúru, ktoré sa takisto chystajú odletieť. Pri čítaní sa dá krásne lietať: z vety do vety, zo spomienky do spomienky, z jednej poviedky do druhej, či do tretej. Platí to aj pre túto novú poviedkovú knižku Dušana Dušeka.

Čo si o knihe myslím ja?


Dušan Dušek patrí medzi spisovateľov, ktorí sú celoslovensky (ba až celosvetovo?) známi. Jeho knihy sa dostávajú na popredné miesta literárnych súťaží, obchodov aj domácich knižníc. Väčšina ľudí by vzala jeho knižku do ruky a pravdepodobne by ju automaticky vyhlásila za "výbornú" a "jedinečnú". Prečo? Možno preto, že patrí medzi autorov, ktorí píšu, tak povediac, "klasicky". Predsa len, je to sedemdesiatnik, ktorý začal písať pred takmer 50 rokmi. Vydal knihy v rôznych žánroch aj formách, našiel sa aj v scenáristike a rozhlasovej tvorbe. Ja som od neho čítala aj knihu pre deti. Tu je však môj krátky pohľad na zbierku Ponožky pred odletom.
Spisovateľ je sólista na poštárskej trúbke.
A podobne.
Ponožky pred odletom zachytávajú spomienky. Zo života. Z mladosti. Niekedy sú vtipné, niekedy zachytávajú obyčajný život. Sú v nich priatelia, rodina, deti aj manželka. Je to tak trochu kniha o domove, Bratislave, spisovateľovi. Ponožky pred odletom sú krátkymi zápiskami, ktoré nikdy nevyšli v inej podobe, a teraz má čitateľ možnosť nahliadnuť do hlavy Dušana Dušeka, spisovateľa, no aj obyčajného muža, ktorý zmýšľa trochu neobyčajne.
Skúška pera, či sa mu chce písať, či udrží linku.
Tie linky sú dve: prvá je z modrého atramentu, písmeno za písmenom, ťahy pera po papieri, druhou je linka autobusu císlo 4.
Píše to.
Môžem začať.
A hneď skončiť.
No zároveň pokračovať – chodiť, loziť, tárať sa.
Pátrať, vetrať, bubnovať.
A podobne.
Pre mňa táto zbierka nedosiahla to, čo som od nej očakávala. Možno som však ani nemala predstavu, čo od nej očakávať. Dostala som však občasné pobavenie, občasné zamyslenie. Inšpiráciu začať písať viac. Niekedy možno stačí len vidieť život a preniesť ho na papier. Možno si ho niekto prečíta a povie: toto sa presne stalo aj mne. Možno ho len pobaví, ale tiež inšpiruje. A tak to pôjde ďalej. 

Neviem, čo viac napísať o tejto krátkej zbierke. Asi len to, že od nej nečakajte veľké príbehy. Je to myseľ položená na papier, a to v celej svojej "surovosti", bez zbytočných ozdôb, jednoducho tak, obyčajne.

Moje hodnotenie...

...boli 3/5*. Avšak Dušan Dušek je nepochybne autor, ktorý by mal stáť na popredných miestach. Aj súťaží, aj vašej poličky.

Komentáre