Zber kostí (Samantha Shannon)

Názov: Zber kostí (orig. vydanie – The Bone Season)
Autor: Samantha Shannon
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania:  2013 (orig. vydanie – 2013)
Počet strán: 360
Žáner: YA fantasy román
Cena: 5 

O knihe:

Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna ako súčasť tajnej bunky, známej pod menom Sedem pečatí. Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú. Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré pred dvoma storočiami vymazali z mapy a teraz je pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády. Paige pridelia refaimskému pánovi – Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znova získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach.

Čo si o knihe myslím ja?

Zber kostí je ďalší z románov, v ktorých sa autorka snaží prirýchlo predstaviť svet, v ktorom sa príbeh odohráva a tak zaplaví čitateľa takým množstvom informácií, že sa v nich takmer utopí. Už prvých 10 strán prinieslo toľko nového, od tabuliek plných slov, ktorým som nerozumela, cez kopec mien až po slang, ktorý nebol potrebný. Problém sérií s mnohými knihami a veľkým svetom je to, ako ho priniesť postupne, aby dostal čitateľ možnosť zahĺbiť sa doň. Zber kostí je jedným z mnohých, v ktorých to mladá autorka úplne nezvládla. Aj napriek zdĺhavosti príbehu, ktorému trvalo rozbehnutie dobrých 100 strán, som mala pocit, že všetkého je priveľa. 

Koncept rôznych typov jasnovidcov, či ľudí, ktorý sa vedia pripojiť na "éter", bol veľmi zaujímavý, no príliš zložitý. Nielenže sa autorka snažila rozlíšiť rôzne druhy ľudí, no aj spôsobov pripájania, farieb aury a ďalších vrstiev, ktoré sa len nabaľovali. Predstavila priveľa postáv, ktorých v každej kapitole pribúdalo, no ani jedna nedostala priestor na to, aby som sa zaujímala o to, kým naozaj je. A Paige, hlavná hrdinka, nepredstavovala postavu, ktorá by ma kedy zaujímala. Predstavovala len jedno z mnohých klišé, ktoré autorka využila: mladé, 16-ročné dievča, ktorého sa ujme mocnejší muž, aby prežila (aj keď má otca, ktorý sa o ňu evidentne chce starať); rebelka, ktorá chce zachrániť seba, potom trochu aj ostatných; dievča vo vzťahu panovník – sluha; dievča odmietajúce lásku; atď. donekonečna.

Naozaj som dúfala, že sa mi táto kniha bude páčiť. Avšak jej čítanie bolo viac premáhaním sa, než radosťou. Rozumiem aj nadšeným recenziám, no mne Zber kostí jednoducho zapadol medzi knihy, ktorú sú "fajn". Nie skvelé, nie netradičné, nie originálne. A tak vyzerá aj moje hodnotenie.

Moje hodnotenie...

...2/5* vďaka asi trom zaujímavým momentom a Správcovi, ktorý bol jedinou trochu zaujímavou postavou.

Komentáre