Posledná ilúzia (Tom a Giovanna Fletcher)

"Ale uvedomuješ si, že tým začneš vojnu? Bude to oni proti ľuďom. Si na to pripravená?" "Vojna sa začala pred desaťročiami. Jediný rozdiel je ten, že dnes už o nej vieme."


Názov
:
 Posledná ilúzia
Autor: Giovanna a Tom Fletcher
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2020
Počet strán: 312
Žáner: YA fantasy
Cena: 14 €

O knihe:

Druhá časť dystopickej trilógie o poslednom dievčati na Zemi. Prvých šestnásť rokov života strávila Eva v izolácii - bez možnosti vyhnúť sa úlohe Spasiteľky ľudstva. Až kým nenadišla jej chvíľa a ona dostala šancu na únik. Eva konečne získala toľko vytúženú slobodu a spolu s Bramom, do ktorého sa zaľúbila, uteká pred režimom a pridáva sa ku skupine zúfalých rebelov, bojujúcich proti systému. Vtedy Eva zistí, že jej vo svete za múrmi Veže hrozí oveľa väčšie nebezpečenstvo, aké si kedy dokázala predstaviť. Majú Eva s Bramom šancu prežiť, keď všetci a všetko stojí proti nim?

Čo si o knihe myslím ja?

Posledná ilúzia je druhou knihou v trilógii Eve of Men (o prvej časti som písala tu), ktorou hlavnou ideou je život vo svete, v ktorom sa pred 50 rokmi prestali rodiť dievčatá. Až kým neprišla Eva. V prvej časti série mal čitateľ šancu viac spoznať hlavnú hrdinku a jej priateľa/potencionálneho partnera Brama. Musím sa priznať, keď som po rokoch siahla po pokračovaní, mala som problém vybaviť si, čo všetko sa v príbehu stalo a kto je kým v príbehu. Ale podarilo sa. A tu je niekoľko mojich myšlienok:

Táto kniha bola fajn. Mala niekoľko zaujímavých zvratov a niekoľko veľmi zaujímavých postáv. Nanešťastie medzi nich nepatrili dvaja hlavní hrdinovia. Totižto: boli to tí hrdinovia, ktorí si uvedomujú dôležitosť ich miesta vo sveta (ako napr. Eva, ktorá má zaručiť prežitie ľudstva), ale zároveň potrebujú mať chvíľu rebélie, keď zahodia všetko, aby boli so svojou "pravou láskou". Čo je tiež jemne diskutabilné, keďže Eva za svojich 16 rokov stretla asi tak 3 chlapcov/mužov, ale o tom ani nemusíme hovoriť. Eva sa v tejto knihe stala priveľmi pasívnou a Bram príliš posesívnym.

Celý dej tejto knihy sa teda zameriaval na boj medzi spoločnosťou, ktorá sa Evu snaží dostať späť do "bezpečia" a Evou a Bramom, ktorí popravde nevedia, čo robia (a to sa týka aj čítania nekomfortnej ľúbostnej scény). Našťastie celú knihu v mojich očiach zachránil Michael, ktorý predstavoval boj medzi tým, čo si celý život myslel, že je správne, a realitou, ktorá tomu nezodpovedá. Bol postavou, ktorá bola v centre odhaľovania toho, čo je skutočným plánom na záchranu ľudstva a tiež predstavoval človeka, ktorý často musel robiť ťažké morálne rozhodnutia. S tým sa tiež spája násilie, ktoré v tejto knihe predstavovalo pomerne veľkú časť (aspoň na YA pomery).

A na záver mojich myšlienok spomeňme záver knihy. Fletcherovci sú veľmi dobrí v písaní tzv. "cliffhangerov", a teda je čitateľ ochotný zabudnúť na slabšie stránky príbehu, pretože chce vedieť, čo bude ďalej. A to platí aj pre mňa.

Moje hodnotenie...

...3/5*. Začínam si uvedomovať, že možno mi len vadia ufňukaní tínedžeri. Srandujem (alebo nie?). Ale stále si myslím, že idea príbehu je veľmi zaujímavá a niektoré dejové línie istotne stoja za to.

Komentáre