Rebel of the Sands (Alwyn Hamilton)

"Tell me that and we’ll go. Right now. Save ourselves and leave this place to burn. Tell me that’s how you want your story to go and we’ll write it straight across the sand."


Názov: Rebel of the Sands
Autor: Alwyn Hamilton
Vydavateľstvo: Viking Books
Rok vydania:  2016
Počet strán: 314
Žáner: fantasy román
Cena: 8 

O knihe:

Ľudia prevládajú v púštnom národe v Miraji, ale mýtické bytosti sa stále potulujú v holých pustinách a vraj niekde stále čarujú aj samotní džinovia. A ak ste chudobní, siroty alebo ženy...je to naozaj neprajné miesto. Amani Al´Hiza spĺňa všetky tieto kategórie. Je ostrieľaná pištoľníčka, ktorá sa však nevie dostať z plánov, ktoré má pre ňu prichystané jej rodina. Avšak jedného dňa stretne Jina, záhadného cudzinca, ktorý jej ponúkne cestu von. Amani nečaká a vydá sa do miest, kde žije zrada, rebeli a minulosť, ktorej sa snaží ujsť.

Čo si o knihe myslím ja?

O románe Rebel of the Sands som zrejme po prvýkrát počula na YouTube (ako o mnohých knihách, o ktorých na Slovensku nechyrovalo). A hoc-ako povrchne to bude znieť, najprv ma zaujala obálka (je to tak, nesúď knihu podľa obalu sa niekedy ukazuje ako veľmi ťažké pravidlo na dodržiavanie). Avšak. Táto kniha by sa istotne zaradila medzi mnohé YA fantasy literatúry, či už hovoríme o Hunger Games či Throne of Glass, jednoducho tie romány, ktoré majú silnú hlavnú hrdinku (niekto by povedal, že až prehnane tvrdohlavú), ktorá sa chtiac-nechtiac zapojí do istej rebélie, ktorá má potenciál zachrániť alebo zničiť svet, ako ho pozná.
"I believe money and guns get you a lot further in a war than magic these days."
Amani je od začiatku vykreslená ako hrdinka, ktorá nechce hrať podľa pravidiel spoločnosti. Je neobyčajná a nemá najmenšiu chuť zapadnúť. Je dobrá v streľbe a v tom, aby ju pri tom nikto neprichytil. Jej snom je odísť ďaleko od miesta, ktoré jej vzalo matku a ktoré ju chce zasadiť do života príliš tradičného. A potom prichádza Jin. Tradične netradičný mužský hrdina. Tak trochu záhada. Autorka vsádza na dynamiku a napätie. Dáva im spoločné ciele a istý druh trenia. A robí to veľmi dobre.
“I wasn’t up to no good. Then again, I wasn’t exactly up to no bad neither.”
Pomedzi naháňaním za snami Amani spoznávame svet sultána, ktorý sa snaží zbaviť nadprirodzeného. Sveta, v ktorom sa rodí rebélia, ktorú vedie jeden zo synov vládcu. V prvom dieli série sa autorka tejto tematiky len dotkne. Čo bolo múdre rozhodnutie. Naozaj necháva priestor postavám a čitateľovi na to, aby sa spoznali. Pre niekoho pôsobí takýto štýl ako príliš rozťahaný (akcia prichádza až po niekoľkých kapitolách), na druhú stranu ponúka viac priestoru na vybudovanie vzťahu.
“Nobody had seen a Djinni in decades. Now all it took to burn down a den of sin was a girl, a foreigner and a whole mess of drunks.”
Táto kniha nie je dokonalá. Sú veci, ktoré by som zmenila ja aj iní čitatelia, no v konečnom dôsledku môžem povedať toto: autorka si vybrala veľmi dobré postavy. Každá je jedinečná a zapamätateľná. Nie je ich priveľa, ani primálo a opatrne medzi nimi buduje vzťahy, ktoré majú potenciál rozvíjať sa v ďalších dieloch. Autorka si vyberá prostredie, ktoré je odlišné od iných kníh v YA literatúre. Naberá z arabskej kultúry akési kúzlo, ktoré na západe chýba. A v konečnom dôsledku, táto kniha naozaj pôsobí ako otváracia kapitola do príbehu. A ja sa do neho rada ponorím znova.

Moje hodnotenie...

... 3, 75/5*. Táto kniha je pre všetkých, ktorí obľubujú YA fantasy, silné hrdinky, kúzelné prostredie a príbeh, ktorý potrvá viac, ako len 300 strán.

Komentáre