Život po živote (Kate Atkinson)


Názov: Život po živote (orig. vydanie – Life After Life)
Autor: Kate Atkinson
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania:  2015 (orig. vydanie – 2013)
Počet strán: 528
Žáner: román
Cena: 18 

O knihe:

Počas snehovej fujavice v roku 1910 sa v Anglicku narodí dievčatko Ursula, ale zomiera, prv než sa stihne poriadne nadýchnuť. V rovnaký večer roku 1910 sa to isté dievča narodí opäť a tentoraz prežije, no smrť si ju zanedlho počká a cyklus sa zopakuje. Ursula prežíva svoj život nanovo, vždy o niečo dlhšie, vždy s iným tragickým koncom. Zakaždým sa ocitá na začiatku, obdarená šancou vyhnúť sa fatálnym chybám. Ursula si na predošlé životy nespomína, no silné déja vu, predtucha prichádzajúceho nešťastia, sú varovaním pred nástrahami, ktoré sa jej kedysi stali osudné. Stačí zdanlivo bezvýznamný krok a všetko sa môže vyvinúť inak. Čím častejšie prežíva tie isté momenty nanovo, tým sú spomienky konkrétnejšie a šanca na dokonalý život väčšia. Dá sa však vyvarovať všetkých chýb? Dá sa zachrániť svet pred jeho nevyhnutným osudom?

Čo si o knihe myslím ja?

Priznávam, že som tento román čítala už pred niekoľkými mesiacmi, no akosi som sa nedostala k tomu, aby som o ňom niečo napísala. Ale keďže si myslím, že je dosť špecifický a pomerne veľa ľudí o ňom nevie, tak som si povedala: lepšie neskoro ako nikdy! Ak ste nikdy nepočuli o knihe Život o živote, tak stačí vedieť toto: Hlavnou postavou je Ursula. Z neznámeho dôvodu stále, keď zomrie, sa narodí znova. A potom žije o chvíľu dlhšie...a znovu zomrie. Toto je jej život, no ani sama hrdinka o tom nevie. Zo svojich životov si nepamätá takmer nič, no postupne začne vnímať isté predtuchy, ktoré ju upozorňujú na niečo, čo jej bolo smrteľným v minulom živote.

Je niekoľko vecí, ktoré ma na tejto knihe zaujali: asi tou najzaujímavejšou je idea prežívania života znova a znova. Ursula má možnosť vyskúšať všetky "dobré" aj "zlé" rozhodnutia, skúšať rôzne odbočky, rôzne možnosti a čitateľ môže pozorovať, kam by jej život plynul. Ku akým ľuďom by sa dostala, v akej práci by pracovala, akým spôsobom by žila aj zomrela. Je pravdou, že práve tento motív je pre niektorých tým, čo ich od tejto knihy odrádza, a to preto, že majú pocit, že čítajú stále ten istý príbeh, no natiahnutý na stovkách strán. V mnohých prípadoch by to bola pravda aj pre mňa, no v tomto prípade boli zaujímavé aj ďalšie motívy.
"Koniec koncov máme iba jeden život, tak by sme ho mali prežiť čo najlepšie. Nikdy to nebude dokonalé, ale musíme sa o to pokúšať." "Čo keby sme dostali šancu skúšať to znova a znova," nadhodil Teddy, "kým by sme to neurobili správne? Nebolo by to úžasné?"
Autorka si zvolila časové obdobie od roku 1910, čo znamená, že mala možnosť zachytiť svetové vojny. Práve toto obdobie jej ponúka viac než dosť zápletiek. Pravdepodobne najatraktívnejšie boli tie z druhej svetovej vojny. Pomerne netradične sa zaplietla medzi ľudí blízkych Hitlerovi, čo následne ponúka čitateľovi pátrať aj po historickom pozadí. Nebojí sa ani obrazov vojny v jej najhoršom svetle, neobchádza smrť ani bolesť.

Táto kniha je v mnohom viac filozofická. Ako by ste žili svoj život, ak by ste mohli niektoré rozhodnutia urobiť inak? Ako by sa váš život vyvíjal, ak by ste v ten jeden deň neodišli z domu? Dá sa žiť "dokonalý" život? Čo ho ním robí? Ako môžeme vedieť, ktorá cesta je tá správna?

Moje hodnotenie...

...román Život po živote pre mňa patrí medzi knihy, na ktoré sa tak ľahko nezabudne. Kate Atkinson tiež odteraz zaraďujem medzi ľudí, ktorí prišli na fantastické (v rôznych zmysloch) nápady a urobili z nich skutočnosť. A ak máte náladu na knihu, ktorá sa možno nebude vždy čítať rýchlo a ľahko, ale možno ponúkne nové otázky, môžete ju skúsiť aj vy. Pre mňa 4,75/5*.

Komentáre