Reckless (Cornelia Funke)

Názov: Reckless
Autor: Cornelia Funke
Vydavateľstvo: Chicken House
Rok vydania:  2013 (orig. vydanie – 2010)
Počet strán: 344
Žáner: YA fantasy román
Cena: od 5 € 

O knihe:

Odkedy bol Jacob Reckless dieťaťom, utekal do skrytého sveta cez portál v otcovej opustenej pracovni. Počas nasledujúcich rokov sa z neho stal známy hľadač kúzelných predmetov. Získal mnoho nepriateľov, ale aj jednu priateľku – Fox. Jedného dňa však za ním do sveta prejde aj jeho mladší brat Will. Po brutálnom útoku zostáva pod vplyvom kliatby, ktorá ho rýchlo premieňa na Goyla – bezcitnú postavu s kamennou pokožkou. Jacob musí bojovať, aby zachránil brata skôr, než bude neskoro.

Čo si o knihe myslím ja?

Autorka Cornelia Funke je na Slovensku známa sériou Atramentová krv, avšak v zahraničí sa preslávila aj sériou Mirrorworld (Zrkadlový svet), ktorej prvým dielom je román Reckless. Táto séria je prevažne smerovaná na mladšieho čitateľa (mladý tínedžer), ktorý rád číta dobrodružné romány. Autorka totiž ponúka niekoľko kriticky dôležitých aspektov:

1. silný hlavný hrdina (a tiež komplikovaný) – Jacob je dieťaťom, ktorý vyrastal v ťažkom rodinnom prostredí – jeho otec záhadne zmizol a so svojou matkou si veľmi nerozumel. Jedného dňa však objaví nový svet, v ktorom môže začať nanovo a byť tým, kým chce byť. To však spôsobuje aj to, že sa vzďaľuje od toho skutočného. Objaví svet rozprávok – všetko to, čo čítame v knihách, je tam skutočnosťou. Ježibaby, kúzelné predmety, princezné aj víly. Niekedy však nie sú také, aké by sme očakávali. Jacob je často tvrdohlavý, avšak je ochotný obetovať všetko. Čo viac čakať od hrdinu?
“The night breathed through the apartment like a dark animal. The ticking of a clock. The groan of a floorboard as he slipped out of his room. All was drowned by its silence. But Jacob loved the night. He felt it on his skin like a promise. Like a cloak woven from freedom and danger.” 
2. citová angažovanosť čitateľa – ako ľahšie zaujať, než záchranou rodiny? Brkne to na citovú strunu a je ľahké vysvetliť bezhlavé pohnútky hrdinov. Kto by pre rodinu neurobil všetko? Autorka veľmi jemne narába aj s ľúbostnou zápletkou, ktorá pravdepodobne dostane viac priestoru v ďalších dieloch. Robí to však múdro a nie nasilu.
“Girl. Woman. So much more vulnerable. Strong and yet weak. A heart that knew no armor.”
3. svet, ktorý Cornelia Funke tvorí, nie je úplne originálny, no aj tak ponúka to, čo čitateľ fantasy románov chce – trochu kúzla, trochu tajomna a trochu hrdinstva. Čo môže pomôcť pri zaradení do typu priestoru, sú aj mená hlavných hrdinov: Jacob and Wilhelm totiž nie sú mená náhodné – celá séria je totiž inšpirovaná bratmi Grimmovcami a ich rozprávkami.
“Since when does the butterfly ask about the caterpillar?”
Je tu však časť, ktorá znížila moje hodnotenie. Nevyhovoval mi totiž autorkin štýl písania a rozvíjania príbehu. Po prvej kapitole má totiž čitateľ pocit, že začína pokračovaním románu, nie jeho prvou časťou. Autorka ho totiž hádže do stredu príbehu bez toho, aby mal vedomie o tom, čo sa deje. Will je už zasiahnutý kliatbou, čo však čitateľ nevie. Vie len to, že je tam mladší brat, ktorému sa mení pokožka a to je niečo zlé. Niekedy mi takýto štýl písania nevadí, tu však trvalo rozuzlenie pridlho a celý svet mi pripadal ako niečo, čo mi uniká a neviem to uchopiť. Občas sa objavili postavy, ktoré pôsobili ako nepotrebný komparz, niekedy som nerozumela, čo sa vlastne deje.
“In fairy tales, the heroes are punished when they run away from a task. The heroes, not their younger brothers...” 
A teda. Boli momenty, kedy bolo veľmi ťažké ponoriť sa do sveta, ktorý mi nebol predstavený. Viem si však predstaviť, že mnoho ľudí by tento spôsob písania ocenilo. Je to totiž viac vec preferencie. Autorka aj napriek tomu vytvorila svet, ktorý je inšpirovaný iným príbehom (Grimmovcami), no ponúka v ňom aj niečo úplne iné.

Moje hodnotenie...

...boli 3/5*. A myslím, že sa pustím aj do druhej časti. Som totiž zvedavá, čo sa naozaj stalo na konci prvého dielu (autorka pomerne dobre stavila na cliffhanger a čitateľa nechala v domnienkach a predstavách).

Komentáre