Prastarý meč (Rick Riordan)

Názov: Prastarý meč (orig. vydanie – The Bone Season)
Séria: Magnus Chase a bohovia Asgardu
Autor: Rick Riordan
Vydavateľstvo: Fragment
Rok vydania:  2016 (orig. vydanie – 2015)
Počet strán: 496
Žáner: YA fantasy román
Cena: 15 

O knihe:

Magnus Chase žije na ulici a spáva pod mostom. Za šestnásť rokov svojho života už zažil viac hrôz a nebezpečenstva než hociktorý dospelý. No to najhoršie ho ešte len čaká! Pretože bohovia Asgardu sa chystajú na vojnu a príšery severskej mytológie – obri, trolovia, vlci a ešte väčšie hrôzy – pripravujú súdny deň. Treba prehľadať deväť svetov a nájsť zbraň stratenú tisíce rokov! 

Čo si o knihe myslím ja?

Rick Riordan nie je na scéne YA literatúry nováčikom. Najviac sa pravdepodobne preslávil sériou o mladom polobohovi Percym Jacksonovi, ktorý bol synom gréckeho boha Poseidona. Autor následne načrel aj do mytológie rímskej a teraz sa posunul viac na sever, a to do mytológie nórskej. Štýl jeho kníh však zostáva pomerne rovnaký – vyberá si mladého tínedžera, konkrétnejšie chlapca, ktorý má problémovú rodinu a ktorý sa dostáva do problémov, za ktoré vlastne nemôže. Tentoraz je ním Magnus, jeho otcom je boh, ktorý nie je komerčne známy (nie, nie je to Thor alebo Loki) a hrdina sa musí pokúsiť zachrániť svet (v čom mu pomôžu priatelia z prirodzeného aj neprirodzeného prostredia).

Aj napriek viditeľným opakovaným znakom (či už hore spomenuté aspekty, alebo jednoducho štýl písania a rozprávania postáv), sa autorovi vždy podarí čitateľa vtiahnuť do deja. Sčasti je to vďaka tomu, že volí jazyk moderný a známy publiku, no zároveň ponúka istý element literatúry poučnej, až odbornej, ktorá okrem zábavy aj učí čo-to o mytológii. Je viditeľné, že autor je v tematike zabehnutý a zapojil sa do odvetvia YA literatúry, ktorá je špecifická, no vždy fascinujúca. Čarovno je v tomto prípade doplnené o modernosť a istý druh sarkazmu a pop-kultúrne narážky (najmä na hollywoodske filmy).

Ak máte doma tínedžera, alebo jednoducho obľubujete knihy, ktoré sa čítajú veľmi rýchlo, Rick Riordan je dobrá voľba. Či preferujem Magnusa pred Percym? Nie. To však platí aj o nórskej mytológii vs. tej gréckej či rímskej. Ocenila som však prepojenie s predchádzajúcimi sériami vďaka Annabeth, ktorá je tentoraz Magnusovou sesternicou a tak ponúka možnosť na spoluprácu v ďalších častiach série. Sarkastický hlavný hrdina tiež nie je na zahodenie a fakt, že dve hlavné postavy opačného pohlavia neprejavujú cieľ byť v ľúbostnom vzťahu, tiež predstavujú zaujímavý smer, ktorý tak dlho v YA knihách chýbal.

Moje hodnotenie...

...3,5/5* len kvôli tomu, že v mnohom opakuje koncept predchádzajúcej tvorby. Avšak ďalšie diely majú potenciál vykročiť úplne iným smerom a som zvedavá, kam to bude!

Komentáre