Darca (Lois Lowry)

Názov: Darca (orig. vydanie – The Giver)
Autor: Lois Lowry
Vydavateľstvo: Artforum
Rok vydania:  2014 (orig. vydanie – 1993)
Počet strán: 232
Žáner: YA dystopický román
Cena: 12 

O knihe:

Dvanásťročný Jonas žije vo svete riadenom prísnymi pravidlami. Všetko je tam dokonale zorganizované a bezpečné – človeku pridelia meno, rodičov, partnerov i povolanie. Všetci sú si rovní, všetci žijú v dostatku a preto tam nie sú vojny, zločiny, nik necíti bolesť, strach, neistotu. Ten, kto pravidlá nedodržiava, môže byť prepustený.

Jonas však stojí pred veľkou udalosťou - práve on má sa stať strážcom spomienok, príjemcom pamäte minulých generácií. Postupne sa dozvedá o bolesti a utrpení, no aj o kráse, láske a priateľstve a začína chápať, že jeho spoločenstvo žije príjemný život za cenu úplnej absencie citov a možnosti voľby. A s týmto vedomím nedokáže svoju úlohu prijať.

Čo si o knihe myslím ja?

Darca, román známy nielen medzi čitateľskou verejnosťou, ale aj medzi tou širšou vďaka sfilmovanej verzii z roku 2012, je už dlho predmetom nezhôd v kritike. Niektorí ho pokladajú za dôležitú časť literatúry vďaka postave, s ktorou sú mladí čitatelia schopní spojiť sa, no iní vidia viac propagandy či dianie deja, ktoré postupuje z nutnosti autorky dosiahnuť svoj cieľ. Ja si myslím, že na oboch je trochu pravdy.
"Je omnoho ľahšie byť statočným, keď človek nevie všetko."
Mladý hrdina Jonas má 12 rokov a žije vo svete, ktorý bol zbavený emócií, rozdielov a možnosti voľby. Na začiatku príbehu sa dostáva do štádia života, v ktorom sa z neho má stať plnohodnotný člen spoločnosti a dostáva úlohu, ktorú nikto nedostal už veľmi dlhý čas. Má sa stať nositeľom spomienok na svet, akým bol a už nie je. Spoznáva krásy aj bolesti sveta, ako ho poznáme a on sa musí vyrovnať so skutočnosťou, že je jedným z dvoch ľudí, ktorí rozumejú tomu, aký by život mohol byť.
"It's the choosing that's important, isn't it?"
Negatívom tejto knihy je akýsi "ľahký" priebeh deja. Jonasov život je tak bezproblémový, že hoci čitateľ očakáva zvrat alebo nejaký problém v hrdinovom riskantnom pláne, žiadny neprichádza. Kniha je jednoducho pevne zacielená a nedovoľuje žiadne výchylky. Na druhú stranu sa vďaka tomu čitateľovi dostáva plné pochopenie toho, o čo autorke išlo. Ukážka sveta, ktorý na prvý pohľad pôsobí dokonale, úplne zbavený od vecí, ktoré sú zdrojom toľkej bolesti, no v konečnom dôsledku vidí čitateľ realitu, a to, že ani takýto svet by nebol tým, čo naozaj chceme.

Moje hodnotenie...

...3,75/5*. Táto kniha pôsobí viac ako filozofická úvaha, než to, čo si predstavíme pod moderným dystopickým románom. Myslím si však, že práve vďaka tomu môže nenásilne priviesť verejnosť k premýšľaniu nad tým, ako by mohol vyzerať náš dokonalý svet. 

Komentáre