Vrzgoši (Tom Fletcher)

Názov: Vrzgoši (orig. vydanie – The Creakers)
Autor: Tom Fletcher
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania:  2018 (orig. vydanie – 2018)
Počet strán: 360
Žáner: román pre deti
Cena: 12 

O knihe:

Počuli ste niekedy čudné vŕzganie, čo sa vám v noci ozýva spod postele? Nie ste zvedaví, čo to tam vŕzga? Lucy to vždy chcela vedieť. Stále má pocit, že ju odtiaľ niekto sleduje, ale nikdy nikoho nevidela. Až jedného rána zistí, že všetci dospelí zmizli. Decká sa tešia, konečne si môžu robiť, čo sa im zachce. Všade naokolo však zavládne zmätok nad zmätok, mesto je hore nohami. Lucy sa rozhodne zistiť, kam sa dospeláci podeli. Nedávno zmizol ocko a potom aj mama. To teda nie! Pôjde ich hľadať a privedie ich späť. Nič jej v tom nezabráni... nikto, iba ak by v tom boli... vrzgoši. Prvá časť série o malých vrzgošoch určite zaujme malých aj veľkých. Len aby niekam nezmizli.

Čo si o knihe myslím ja?

Neviem, či je to štúdiom na vysokej škole, alebo len osobnou preferenciou, ale rok za rokom zisťujem, že nielenže sa detské knihy zlepšujú, no hlavne, že niekedy sú zábavnejšie a poučnejšie, než tie pre dospelých. Kedysi boli podobné romány o vzdelávaní, alebo len o vyplnení knižnice, v dnešných dňoch sú detské romány plné príbehov, ktoré obsahujú viac, než len jednu vrstvu. Na Slovensku sa objavuje mnoho veľmi dobrých kníh domácich autorov, no v posledných rokoch aj kopec výbornej prekladovej literatúry. A ak máte doma školáka, toto môže byť jedna z nich.
"Začnime v deň, keď sa to celé začalo. V deň, keď sa to celé začalo, sa Lucy Smetingová zobudila. No jasné. Dobre, je to začiatok, ale nie je to veľmi vzrušujúce, však? Tak to skúsme znova. V deň, keď sa to všetko začalo, sa Lucy Smetingová zobudila na dosť nezvyčajný zvuk... Okej, to je trochu lepšie. Uvidíme, čo bude ďalej..."
V poslednej dobe sa na mojom blogu objavilo hneď niekoľko Tomových kníh. A táto je jedna z prvých, ktorej sa dostalo prekladu do slovenského jazyka, a teda si ju môžu prečítať a užiť aj deti nehovoriace po anglicky. A radosť z Vrzgošov isto mať budú. Táto kniha totiž vychádza zo strachu každého dieťaťa – že pod jeho posteľou žijú malé bytosti, ktoré po nociach vydávajú všakovaké zvuky a odnášajú veci, ktoré sa zdajú dávno stratené. V tomto príbehu ich deti môžu spoznať pod menom Vrzgoši – sú to malé potvorky živiace sa odpadkami, ktoré po sebe detičky bez rozmyslu nechávajú. A keďže vedia, aký neporiadok by nastal, ak by ho nepratali rodičia, rozhodnú sa ich všetkých uniesť. Malé dievčatko z mestečka, Lucy, sa však rozhodne celú vec napraviť a priniesť všetkých späť.
"Vidíte, táto kapitola nebola strašidelná, však? Predstavte si svet, kde by neboli dospelí, ktorí by vám hovorili: "Nemôžeš zjesť dvanásť čokolád!" alebo "Neseď tak blízko telky!" či "Nelez cez okno na štvrtom poschodí!" Len si to predstavte! Čo by ste vystrájali, keby vám v tom nebránili dospelí? Och, to bude senzačná kapitola! Pozrime sa, čo urobila Lucy."
Vecou, ktorou oceňujem na podobných románoch, je originalita. Nielen v príbehu, ale aj spôsobe rozprávania. V tejto knihe je to rozprávač, ktorý sa v istých momentoch nahlas prihovára malým čitateľom. Občas ho započuje aj malá Lucy. Dieťa má pocit začlenenia do príbehu a v napätí bude pokračovať v zisťovaní, čo sa bude diať ďalej. A autor, ktorý dokáže priniesť niečo nové, dokonca aj čerpať zo strachu a vytvoriť zábavný dej, je niekto, po čom sa oplatí siahnuť.

Moje hodnotenie...

...4,5/5*. A naďalej budem hľadať detské knižky, ktoré potešia nielen deti, ale aj dospelákov!

Komentáre

  1. Podobná kniha od českého autora, možno pre trochu starších, no tiež na podobný motív. Rodičia sa jednoducho ráno nezobudia.
    https://www.databazeknih.cz/knihy/spici-mesto-88344

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára