Liečiteľ (Marek Vadas)

Názov: Liečiteľ
Autor: Marek Vadas
Vydavateľstvo: KK Bagala
Rok vydania:  2008
Počet strán: 160
Žáner: zbierka poviedok
Cena: 12 

O knihe:

Liečiteľ je zbierkou, ktorá obsahuje 31 krátkych poviedok (maximálne 8 stranových), pričom sa každá odohráva v africkom prostredí (kde autor pravidelne cestuje). Vadas do slovenskej literatúry prináša jemne pozmenený a prispôsobený magický realizmus cez prelínanie sveta nášho a sveta druhého, robí to cez postavy aj motívy (šamanstva, duchov či smrti) a prenáša čitateľa do krajín, kde nikdy nebol a možno ani nikdy nebude.

Čo si o knihe myslím ja?

Táto zbierka vyhrala v roku 2007 cenu Anasoft Litera a myslím, že oprávnene. Do kontextu našej literatúry totiž prináša niečo pomerne riskantné – prenáša sa do úplne inej kultúry, ktorá je nám veľmi cudzia a o ktorej by sme predpokladali, že bude cudzia aj autorovi. Bolo by totiž veľmi ľahké skĺznuť do stereotypných príbehov, či postáv. Práve preto magický realizmus funguje v krajinách, v ktorých je toto zmýšľanie každodennou realitou – a pre čitateľa o to viac uveriteľné. No práve vďaka autorovmu pravidelnému cestovaniu do Afriky nabral dostatok vedomostí a skúseností na to, aby poviedky pôsobili čo najreálnejšie a ľahko čitateľa vtiahli do tohto netradičného sveta.
"´To to to... to je neskutočné!´ zvolal som od radosti. ´To musí byť sen!´ ´Tak teraz si to posral, chlape,´ povedal sklamane biely muž a rozplynul sa." (Nová práca)
Istotne môžete očakávať motívy sna, šamanstva či atmosféry, ktorá je niekde na pomedzí reality a niečoho magického. Nemalo by vás prekvapiť, ak sa hlavnou postavou v poviedke stane duch, smrtka či akási mýtická bytosť – je to totiž niečo, čo musíme brať ako súčasť sveta, v ktorom sa v knihe nachádzame. Všetky poviedky sú bezčasové, čo môže súvisieť aj s kontinentom, na ktorom sa nachádzame – a tak následne aj nadčasové. Mohli by sa odohrávať pred 10 rokmi a možno aj o 30 rokov. 
"V kúte izby sedela smrť a čítala noviny. Miestni jej ponúkali rôzne dobroty na pitie a jedenie, ale ona si nič nedala a len tak sedela, ako keď niekto so zatnutými zubami čaká na pomstu. Bolo to na nej vidieť, aj keď sa snažila tváriť neutrálne." (Smrť na oslave)
Pred začiatkom čítania knihy si však musíte uvedomiť jednu vec: vstupujete do sveta, ktorý je veľmi odlišný od toho nášho. Tak, ako chlapec v poviedke Chlapec z knihy, aj my do neho nepatríme. Sme viac filozofickí než praktickí; bojíme sa smrti aj všetkého, čo je iné; naše vnímanie cudzieho a nebezpečného je presne opačné. A teda, ak si chcete naplno užiť každý jeden príbeh, musíte sa úplne ponoriť do sveta, ktorý je tak iný, no zároveň tak zázračný. 
"Samozrejme, že sa pomiatla, ako sa potom pomiatlo ešte veľa ľudí. V uliciach sa totiž po čase začali objavovať mŕtvi ľudia, ktorých blízki už dávno pochovali a oželeli. Anuka jednoducho stretla svojho nebohého Jozefa ako neprítomne kráča ulicou, ako cudzí, neznámy človek." (Ľudia s mäsom a kosťami)
Jednou z vecí, ktorá tejto zbierke pridáva na hodnote, je aj to, s akým humorom a miestami komikou pristupuje k určitým motívom – v niektorej poviedke môžete objaviť smrtku, ktorá príde na oslavu, inde istú absurditu toho, čo sa pred vami odkrýva. Niekedy vás vyvrcholenie príbehu prekvapí, niekedy len dovedie k hlbšiemu premýšľaniu nad sebou, svetom či životom. A hoci v africkej kultúre často belosi predstavujú niečo cudzie a nebezpečné, aj vďaka tejto knihe môžete nazrieť do priestoru, ktorý by vám inak zostal dlho skrytý.

Moje hodnotenie...

...je pravdou, že nie každá poviedka v zbierke je na rovnakej úrovni. Sem-tam sa objavili príbehy, ktoré nedosiahli kvalitu iných, no pri takom veľkom množstve sa to dalo predpokladať. Moje hodnotenie bolo 4,25/5* a odporúčanie pre tých, ktorí radi cestujú do magických kníh, avšak vstupujú aj s kontextom a vedomosťou toho, od koho táto kniha je.

Komentáre