Kale topánky (Víťo Staviarsky)

Názov: Kale topánky
Autor: Víťo Staviarsky
Vydavateľstvo: Marenčin PT
Rok vydania:  2006
Počet strán: 224
Žáner: novela 
Cena: 11 

O knihe:

Rómovia a ich tragikomický život trhových kšeftárov, obyvateľov osád a iných rázovitých postáv a postavičiek. Kšeftár Fredy dostal ako kompenzáciu dlhu mladučkú a krásnu Sabinu, no tá mu utiekla a našla svoju životnú lásku. Živelné rozprávanie o malých rómskych obchodníkoch z východného Slovenska. Kusturicovská road movie plná vášní, napätia a zvratov, okorenená humorom.

Čo si o knihe myslím ja?

Ak ste už niekedy siahli po slovenskej knihe s rómskou tematikou, je veľmi možné, že ju napísal Víťo Staviarsky. Je jeden z mála, ktorý sa k nej vracia a píše ju dobre. Je totiž veľmi ľahké padnúť do prehnaných stereotypov alebo gýčových formulácií, a hoci Kale topánky tam mohli skončiť veľmi rýchlo tiež, akosi to autor dokázal vybalansovať a napísať knihu, ktorá je ozajstným tragikomickým dielom.
"Ferdy Sojka si nemal požičiavať od Šmerdzaceho ani od Vodného Koňa. Mohol mať pokoj. Nakúpil všelijaké svetre, tričká, vetrovky, tenisky aj košele od jedných podvodníkov, čo potom ušli. Povedali mu, že dobrý kšeft, tristo percent, ešte aj viac, Ferdy sa ulakomil, no urobil chybu, neskôr na to prišiel."
Kale topánky je príbeh z verne zobrazeného prostredia rómskej komunity so všetkým, čo k tomu patrí (nielen podľa ľudí mimo tejto komunity, autor dal knihu prečítať aj rómskym známym a súhlasili s vyobrazením), či už ide o vzťahy, prácu (resp. neprácu) či bývanie, ale aj zmýšľanie a osudy. Nájdete tu negatívne vyobrazených občanov (mafiánov a povaľačov), ale aj pozitívne a možno stereotypne zobrazených hudobníkov a snaživcov.
"Opravári pomaly zliezali po rebríku. Sabina im ešte zakývala. Nechcelo sa jej nikam ísť. Najradšej by zostala s Karolkom, tak jej bolo pri ňom dobre, akoby si sadla do medu či čo, zasa sa jej zahmlili oči a nič už skoro nevidela, akoby aj ona oslepla, iba cítila teplo pri srdci a bolo jej fajne. Najradšej by tu zostala sedieť celý život."
Rozprávačkou príbehu je Vrana, ktorá vďaka svojej inteligencii a rozvahe ponúka jemne odosobnený pohľad na príbeh Ferdyho a Sabiny. Ferdy, ako jeden zo slabšieho pohlavia, ktoré v tomto príbehu predstavujú muži, je obchodníkom na blšáku, ktorý túži po bohatstve, ktoré neprichádza a po láske, ktorú vlastnoručne zničí. Sabina, ktorá túži po rozprávkovom živote, uniká od Ferdyho a nachádza lásku, o ktorú sa môže starať a ktorú môže viesť.
"Chytila ho do náručia a bola šťastná. Pretože nič, čo doteraz zažila, sa nepočítalo, lebo to nebola láska. No teraz sa počítalo, lebo to bola láska."
Fascinujúcou časťou knihy je spôsob, akým je kniha napísaná, či už ide o východoslovenské nárečie, rómčinu, nadávky (ktoré ale nemajú za úlohu šokovať a sú skutočne funkčne využité) alebo dynamickosť, ktorá pôsobí, akoby ste namiesto knihy videli film (čo vyplýva aj z toho, že táto kniha je prepisom filmového scenára). Nájdete v nej vyváženosť tragického, ktoré sa ukazuje v úmrtiach, nešťastných osudoch a biede, s komickým, ktoré je dosiahnuté najmä cez chovanie a vyjadrovanie jednotlivých postáv.
"Ale na ujka Rudyho si nedovoľujú, lebo mal peniaze, na rukách prstene, chodil v saku, vždy čistý, kale roláčik do krku, navoňaný kolínskou a mal aj dobré spôsoby, čo sa páčilo najmä ženám, takže mal veľa frajeriek. Niekedy sa radšej ani nepriznával, že je Róm."
Víťo Staviarsky dosiahol niečo, čo by sa nepodarilo každému: napísal knihu na pomerne citlivú tému, v ktorej mohol ľahko skĺznuť do gýčovitosti, ale jemu sa darí používať stereotypy na to, aby u čitateľa dosiahol pobavenie, ale aj súcit, a to všetko spôsobom, ktorý vtiahne do deja veľmi rýchlo. Máte pocit, akoby ste čítali modernú rozprávku, ktorá je na hranici s tým, aby bola reálna a uveriteľná. Píše o veciach, ktoré sú až príliš skutočné, a hoci sa väčšiny čitateľov priamo nedotýkajú, minimálne prinútia k premýšľaniu.

Moje hodnotenie...

Kale topánky sú kniha, po ktorej by som sama od seba nesiahla, no som rada, že ma k nej priviedla škola. Víťo Staviarsky rozhodne patrí medzi autorov, ktorých tvorba je jedinečná (najmä cez témy) a ktorého písanie pôsobí veľmi prirodzene. Rozhodla som sa pre 3,75/5*. A prečo nie plný počet? Kniha v konečnom dôsledku pôsobí skôr ako spojenie dvoch príbehov, z ktorého jeden je až príliš blízky telenovele. No aj napriek tomu je to kniha, ktorú sa oplatí prečítať a ktorá spríjemní popoludnie.

Komentáre