Ako sa modliť (Pete Greig)

Modlitba Pána je "taká jednoduchá, že sa ju naspamäť naučia aj malé deti, ale zároveň taká hlboká, že vystačí ako modlitebný pokrm na celý život.




Názov: Ako sa modliť
Autor: Pete Greig
Vydavateľstvo: Kumran.sk
Rok vydania: 2020
Počet strán: 264
Žáner: kresťanská literatúra
Cena: 9 
Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com, knihu môžete nájsť aj tu na stránke kumran.sk

O knihe:

Pete Greig sa už viac ako dvadsať rokov venuje vyučovaniu na tému modlitba a stojí na čele hnutia nepretržitých modlitieb. Až teraz sa po prvý raz rozhodol odpovedať na otázku, ktorú si kladie každý z nás: Ako sa modliť?

Tento praktický úvod do najväčšieho životného dobrodružstva vás vovedie do hlbšieho vzťahu s Bohom, pomôže vám byť sústredenejším a jasnejšie rozlišovať Boží hlas, pomôže vám pochopiť vaše sklamania a vzbudí očakávanie zázračných prelomov. Knižka je plná úprimnej, ťažko získanej múdrosti a popretkávaná príbehmi zo života – niektoré budú úsmevné, iné dojímavé, ale určite budú cenným podnetom pre váš modlitebný život.

Knižka Ako sa modliť je jednoduchým a prelomovým návodom na modlitbu, na ktorý sme všetci čakali. Pochádza z pera jedného z najhĺbavejších a najprorockejších rečníkov súčasnosti a je určená tým, ktorí sa modlia už roky, ale aj tým, ktorí netušia, ako s modlitbou začať.

Čo si o knihe myslím ja?

Posledné roky sa stále viac a viac zaujímam o tému modlitby. Myslím, že príliš dlho zostávala v mojom živote kdesi na okraji pozornosti. Vedela som, že je dôležitá, ale neprikladala som jej patričnú váhu a neuvedomovala si jej moc. Po čase sa však veci začali meniť a mňa začala tiež zaujímať teologická stránka a rôzne svedectvá či pohľady. A tak som rozhodla siahnuť aj po tejto knihe. Prísľub jednoduchého a prelomového návodu znel príjemne. A čo som teda objavila?
"Oslavovaním maličkostí, ktoré Boh pre vás už urobil, získate vieru pre veci, ktoré ešte nevykonal."
Táto kniha robí presne to, čo sľubuje: krok za krokom rozoberá Modlitbu Pána a dotýka sa týchto deviatich aspektov modlitby: ticho, zvelebenie, prosebná modlitba, príhovorná modlitba, vytrvalosť, kontemplácia, počúvanie, vyznávanie a duchovný boj. Zaoberá sa tiež základnými otázkami ako: Prečo sa modliť? Ako sa stíšiť pred Bohom? či Prečo sú niektoré modlitby nevypočuté? Autor sa snaží hovoriť jednoducho a stručne. Síce má kniha cez 250 strán (čo sa zdá byť pomerne veľa), je tiež pravda, že sa snaží pokryť veľké množstvo tém. Neočakávajte preto prílišné hlboké teologické rozpravy. To ani nikdy nesľubuje. Jednotlivé kapitoly majú za úlohu predstaviť rôzne typy modlitieb a ich celý proces pre začiatočníka či človeka, ktorého zaujíma viac prehľad z výšky.
"Ide o čin vôle. Namiesto toho, aby som čakal, kedy budem mať chuť Boha chváliť (to by mohlo trvať veľmi, veľmi dlho), začnem mu ďakovať za všetky prejavy jeho lásky – často to robím nahlas –, až kým s tým nezačnú súhlasiť aj moje pocity."
Za veľmi pozitívnu časť knihy vnímam aj to, že Pete Greig postupne rozoberá Modlitbu Pánovu. Je to, predsa len, modlitba, ktorú nám zanechal Pán Ježiš, keď svojich učeníkov učil, ako sa majú modliť. Jednotlivé kapitoly dopĺňa aj príbehmi ľudí z histórie, ktorí sú známi aj svojím zápalom. Bolo tiež vzácne sledovať jeho pohľad na témy, ktoré sa v dnešnej téme dostávajú do úzadia a sú istým spôsobom prehliadané: napr. modlitby napísané inými ľuďmi či kontemplácia. Bolo preto osviežujúce čítať aj o tom, na čo sama často zabúdam.

Túto knižku som síce čítala niekoľko mesiacov, bolo to však aj preto, že som sa chcela nad jej obsahom v priebehu čítania aj zamýšľať. Je mnoho vecí, ktoré chcem vyskúšať a zaviesť aj do svojho bežného života a preto je fajn mať túto knihu na poličke a mať kedykoľvek možnosť po nej siahnuť a opäť si pripomenúť to, na čo zabudnem.

Moje hodnotenie...

... 4/5*. Pete Greig je známy aj preto, že stojí na čele hnutia nepretržitých modlitieb. Má dlhoročné skúsenosti s vyučovaním a je to zjavné aj na tejto knihe. Ak teda chcete knihu, ktorá vám jednoducho a jasne predstaví tému modlitby, táto je veľmi silným uchádzačom.

Komentáre