Malé ženy (Louisa May Alcottová)

Malé ženy jednoznačne patria medzi klasiky, ktoré sa objavujú v knižniciach mnohých rodín. Nielenže je táto kniha po viac ako sto rokoch stále obľúbená, no v mnohom aj stále aktuálna. Neustále vznikajú nové adaptácie knihy o štyroch sestrách, ktoré dospievajú a rastú na malé ženy. Každá je jedinečná a odlišná, no všetky zažijú dobré aj ťažké chvíle. A to z nich robí hrdinky, ktoré môžu byť vzorom aj dnes.


Názov: Malé ženy
Autor: Louisa May Alcottová
Vydavateľstvo: Mladé letá
Rok vydania:  1997 (originál – 1869)
Počet strán: 258
Žáner: román
Cena: 9 

O knihe:


Kto sú „malé ženy”? Štyri dospievajúce sestry, romantická Meg, chlapčenská Jo, utiahnutá Betsy a miláčik rodiny Amy, ktoré statočne čelia životu, smútku za otcom bojujúcim v občianskej vojne, biede, odriekaniu a každodenným starostiam o existenciu, za pomoci láskavej matky a priateľstva mladého gentlemana Laurieho zo susedstva. Dievčatá obdivuhodne a väčšinou aj s veselou mysľou zvládajú všetky trampoty a svoje konanie hodnotia z morálneho hľadiska. Rozdielnosť pováh a správania sestier je kľúčom k úspechu knihy, ktorá bola aj sfilmovaná a už viac ako sto rokov dojíma a rozosmieva dievčenské srdcia, čím si získala status večného bestselleru. 

Čo si o knihe myslím ja?


Malé ženy sú jednou z kníh, ktoré som čítala ešte ako dieťa. Po rokoch (a očakávajúc nový film, ktorý vyjde na budúci rok) som si povedala, prečo nezačať opäť čítať knihy, na ktoré som takmer zabudla. A tak som objavila jednu kópiu v knižnice a opäť sa začítala do príbehu Meg, Jo, Beth a Amy. Lepšie povedané, do prvej polovice príbehu, keďže v slovenčine pôvodný román vyšiel v dvoch častiach  Malé ženy a Dobré manželky. Román Malé ženy je sériou príbehov o štyroch sestrách, ktoré žijú so svojou matkou. Ich susedom je Laurie, chlapec, ktorý sa postupne votká do ich príbehu. Každá kapitola predstavuje novú mini-zápletku, ktorá slúži na to, aby dievčatá mohli rásť na malé ženy  pomenovanie a cieľ, ktoré im zachoval ocko, keď odišiel na vojnu. Väčšinou sú zamerané na jednu zo sestier, niekedy aj na všetky štyri. Učia sa štedrosti, láske, odpusteniu aj milosti a to všetko cez jednoduchý štýl rozprávania a ľahký dej, ktorý je prispôsobený najmä mladým čitateľom.

Nečakajte však dramatické zápletky, tajomstvo alebo veľké zvraty. Je to predsa len kniha napísaná pred viac ako 100 rokmi pre publikum, ktoré tvoria najmä dievčatá a mladé ženy. V dnešnom svete by sa mohol tento román zdať nemoderný, alebo príliš tradičný. Učí totiž niečo, čo sa dnes "nenosí" – ukazuje totiž štyri dievčatá, ktoré sú vedené k tomu, aby boli ženami. Ženami silnými, ale láskavými. Takými, ktoré nemusia mať vždy pravdu; takými, ktoré sa dokážu podriadiť či takými, ktoré môžu byť nezávislé, avšak robiť to s múdrosťou a láskou. Je však pravdou, že predstavujú typy dievčat, ktoré žijú aj dnes. Jo je nezávislá a divoká. Beth tichá a láskavá. Meg túžiaca po veciach, ale zároveň pripravená viesť. Amy je umelkyňou, ktorá chce byť videná. Louisa May Alcottová im dáva priestor rásť, ale zároveň im dáva hranice. Aby boli stále ženami.

Malé ženy sú románom, ktorý je stále aktuálny. Možno práve pre jeho tradičnosť až potrebný. Nie je zlé mať knihu, v ktorej hrdinka nemusí zachrániť svet. Väčšina z nás to totiž nikdy nespraví. Je však príjemné čítať o dievčatách, ktoré sú ako my a my sa v nich dokážeme nájsť. V ich trápeniach, aj radostiach. A rásť spolu s nimi.

Moje hodnotenie...

... 3,5/5*. Táto kniha je písaná jednoduchším spôsobom. Niekedy však kapitoly pôsobia veľmi cielene. Žiadna zápletka sa nedeje len tak, pre príbeh či zábavu. Preto môže občas pôsobiť aj náučne. Avšak je to stále krásna kniha, po ktorej by mali siahnuť všetky malé aj veľké ženy.

Komentáre