Boh Otec (Dave Patty)

"Od svojho pozemského otca nikdy nedostaneš všetko, čo potrebuješ. Má chyby, je nedokonalý a hlboko ovplyvnený otcovskými chybami z vlastného detstva. V skutočnosti ani neverím, že bol navrhnutý tak, aby naplnil všetky tvoje otcovské potreby. Prečo? Pretože tvoj otec nie je zdrojom otcovstva; je len jeho správcom. Jeho úlohou bolo vytvoriť kategórie a poskytnúť skúsenosti, ktoré ti neskôr umožnia plne sa stotožniť s otcovstvom Boha."



Názov: Boh Otec (orig. vydanie – Father God)
Autor: Dave Patty
Vydavateľstvo: Porta Libri
Rok vydania:  2019 (orig. vydanie – 2016)
Počet strán: 175
Žáner: kresťanská literatúra
Cena: 10 

O knihe:

Boh sám seba označuje rôznymi menami. Jedno z nich je prekvapivo osobné: Otec. To je úžasné... a zároveň problematické. Nemáme totiž iného Ježiša alebo Ducha svätého. Máme ale iného otca a skúsenosť s ním má vplyv na to, ako chápeme Boha. To môže mať vážne následky. Pokrivený obraz Otca ti môže znemožniť prístup ku kľúčovým zdrojom, ktoré nám ponúka. Dave Patty ti ukáže, aké kroky môžeš urobiť k tomu, aby si zakúsil hlbokú premenu a mohol čerpať zo zdrojov, ktoré ti Boh Otec ponúka.

Čo si o knihe myslím ja?


Deti sú vždy poznačené svojimi otcami. Či už im venujú niekedy až nekonečne veľa lásky, pozornosti a trpezlivosti, alebo ich poznačia zraneniami. Niektorých by deti radšej nikdy viac nevideli, niektorí sú až do konca po ich boku. Niektorí plnia svoju úlohu so všetkou zodpovednosťou, niektorí sa jej vyhýbajú. Žijeme v dobe, ktorá je veľmi poznačená neprítomnosťou otcov. Niekedy tam nie sú, pretože nechcú, inokedy preto, že nemôžu. V dnešnej dobe mnohokrát deti nemajú možnosť spoznať svojich otcov, pretože sú deťmi vedy a muži boli len prostriedkom. Tak či tak, nejako nás to poznačí.
"Veľmi veľa mladých pochádzalo z rozbitých rodín, alebo ich otcovia boli vzdialení a len sotva poznali svoje deti. Chlapci vyrastali v mužov s absenciou výrazne maskulínnej osoby, ktorá by ich viedla. Dievčatá zasa vyrastali v ženy bez ochrannej starostlivosti zúčastneného a milujúceho muža. Keď uverili v Krista, túžil som, aby vyrástli v takých mužov a ženy, akými ich Boh stvoril. Ako sa to však malo stať bez otcovskej starostlivosti?"
Dave Patty sa podujal na veľmi ťažkú úlohu. Zobral niečo, čo je v dnešnej dobe poznačené viac negatívnymi konotáciami a snaží sa to vrátiť tam, kde to pôvodne bolo zamýšľané. Otcovia totiž mali ukazovať na iného Otca. Boha Otca. Mali byť obrazom toho, ktorý nás stvoril. Toho, ktorý obetoval všetko pre svoje deti. Avšak na to, aby sme to pochopili, musíme prejsť veľmi ťažkým procesom. Často obsahuje odpúšťanie, uvedomenie si problémov aj toho, ako veľmi to zasahuje do nášho každodenného života. A keď sa nám to podarí vyliečiť, možno lepšie porozumieme tomu nádhernému obrazu.
"Lásku si často spájame s jemnou sláčikovou hudbou a rozprávkovým západom slnka. Predstavujeme si hrejivý, romantický pocit, prípadne večeru pri sviečkach. Láska je tichá, trochu pasívna, jemná a možno nežná. To však neplatí o otcovskej láske. Je prudká, vášnivo silná, plná iniciatívy a maskulínnej angažovanosti... Otcovská láska je ako pevný štít; ochrana, za ktorú sa schováte, keď začnú lietať šípy."
Táto kniha chce byť úplne praktická. Totižto, čítanie na tento proces nestačí. A tak treba pripraviť srdce aj ceruzku a ponoriť sa do vecí, ktoré nie sú príjemné. Autor vás volá do vecí, ktoré ste možno skrývali aj sami pred sebou a chce, aby to už tak nebolo. Čo však tiež znamená, že je ťažko túto knihu hodnotiť. Pokúša sa problémy a situácie priblížiť na skutočných príbehoch, avšak každý človek prežíva niečo iné. Možno podobné, ale predsa iné. Takže vás môže len trochu postrčiť, avšak problém nevyrieši. Treba tiež povedať (o tom som tak sama presvedčená), že táto kniha je pre kresťanov, ktorí už majú (pomerne) hlbší vzťah s Bohom. Veľakrát totiž chce, aby ste niečo hľadali s Duchom Svätým a pýtali sa a hľadali odpovede. Čo veruže nie je jednoduché.
"Ak sa u ľudí stretávam s odmietnutím, nezničí ma to. Prečo? Pretože ma môj Otec prijíma a miluje. Otcovská láska ma obklopuje zo všetkých strán a vytvára miesto, kde som skutočne v bezpečí."
V mnohom mi táto kniha otvorila oči. Hoci tabuľky a dotazníky nie sú práve najlepším spôsobom, ako spoznať srdce, tu to v mnohom pomohlo. Môže vám pomôcť sformulovať pocity a myšlienky, o ktorých síce viete, no nedali ste si ich nikdy do súvislostí. Pomôže vám porozumieť tomu, prečo je otcovstvo dôležité. Ak ste rodičia, môže vám pomôcť vo vzťahu k vlastným deťom, ak ste deti, tak v tom, že jedného dňa v takejto úlohe zrejme budete aj vy. A že najprv potrebujeme vyriešiť problémy, aby sme ich neposunuli na ďalšiu generáciu. Buďme generácia, ktorá opäť objaví dôležitosť otcovstva a to, na čo bolo stvorené.

Moje hodnotenie...

... 4/5*. Niekedy sa mi veci zlievali a nerozumela som rozdeleniu či metaforám, ktoré autor používal. Nevedela som si ich ľahko zapamätať a musela som sa k nim opätovne vracať a snažiť sa im lepšie rozumieť. Niektoré veci sa upresnili až na konci a ak by ich autor spomenul v začiatkom, ušetril by mi mnoho zmätku. Avšak myslím si, že je to ťažká téma, na ktorú nie je až tak veľa podkladov a veruže sú potrebné.

Komentáre