Trik (Emanuel Bergmann)

"Velký Zabbatini mu daroval veškerou krásu tohoto světa. A nebyl to žádný trik, uvědomil si. Byl to zázrak."

Názov: Trik (orig. vydanie – Der Trick)
Autor: Emanuel Bergmann
Vydavateľstvo: Fortuna Libri (orig. vydanie – Diogenes Verlag)
Rok vydania:  2017 (orig. vydanie – 2016)
Počet strán: 320
Žáner: román 
Cena: 13 

O knihe:

Píše sa rok 1934. Pätnásťročný syn pražského rabína Moše Goldenhirsch v cirkuse obdivuje kúzelnícke triky legendárneho Polmesačného muža a jeho pôvabnej asistentky. Židovský chlapec, uchvátený čarovným svetom mágie, ujde z domu a pripojí sa k cirkusu, ktorý sa presunie do Nemecka. Tam sa z neho stáva Veľký Zabbatini, vychýrený kúzelník z Perzie, ktorý sa na začiatku druhej svetovej vojny v Berlíne teší mimoriadnej popularite. Lenže ani všemocná mágia ho nezachráni pred krutými vojnovými udalosťami...

V roku 2007 v Los Angeles desaťročný Max Cohn vylezie z okna svojej izby, aby našiel Veľkého Zabbatiniho, starého kúzelníka vo výslužbe. Je totiž presvedčený, že rozvodu rodičov možno zabrániť iba pomocou mágie. Stretáva však iba nevrlého starého muža, ktorý stratil vieru v život a v jeho čaro. Ich spočiatku komplikovaný vzťah vyústi do nečakaného rozuzlenia.

Čo si o knihe myslím ja?


Román Trik je jednou z kníh, ktorá dokáže zobrať hneď niekoľko vážnych a ťažkých tém a podať ich spôsobom, ktorý pôsobí realisticky, no zároveň akosi odľahčene. Obaja hlavní predstavitelia prechádzajú životnými útrapami a krízami. Moše je mladý židovský chlapec žijúci v dobe druhej svetovej vojny, ktorý chcel utiecť osudu, no ten ho istého dňa dostihol. Jeho životný príbeh poznáva čitateľ pomocou retrospektívy a môže vidieť to, ako sa na svet dostal a ako sa snažil objaviť svoje miesto v ňom. Pozoruje jeho rast z mladého chlapca, cez dospievajúceho člena cirkusu a muža, ktorý sa dostal na miesta, kam sa žiaden človek dostať nechce, až po starého frflajúceho muža, ktorý stratil nádej.
"Na chvíli se mu skutečně zdálo, jako by jí mohl číst myšlenky. Možná to je láska, když člověk zná toho druhého stejně tak dobře jako sebe, nebo dokonce jěště lépe."
Max si prechádza vlastným veľkým problémom – jeho rodičia sa rozvádzajú a hoci to spočiatku pôsobí ako malá zmena, po čase Max prichádza na to, že je to niečo, čomu on jediný môže zabrániť. Po nájdení dosky s kúzelníkom Zabbatinim je Maxov cieľ objaviť kúzlo Večnej lásky a zachrániť jeho malý svet.
"Každý nový dárek, každá nová hračka, již mu rodiče dávali, byly důkazem jejich lásky. Ale ty důkazy brzy přestaly fungovat. V jeho životě už nebylo nic pevného. Všechno se začínalo měnit a Max změny příliš nemiloval. Přece jen to není tak cool, když je někdo z rozvrácené rodiny. Naopak, uvědomoval si, že to má důsledky. Že se právě učí něco důležitého, lekci, kterou musely zvládnout i jeho vzory  Spiderman a Joey Shapiro – a to tvrdě."
Táto kniha, ako hovorí aj autor vo videu (nižšie), je o témach, ktoré predstavujú tragédie. Niekedy možno z pohľadu iného človeka malé, no pre toho, kto nimi prechádza, predstavujú otras celého sveta. No táto kniha prekvapivo nie je depresívna (i keď nevravím, že nie je smutná), pretože na protiklad smútku a ťažkostí sa vždy nájde radosť či prejav dobrej vôle. Radosť či nádej môžete nájsť v malých úryvkoch v priebehu celej knihy, no v závere, kde čitateľ konečne porozumie názvu celej knihy, jej nájdete mnoho. A už len kvôli tejto malej kapitolke pochopíte to, ako jeden skutok môže zmeniť dejiny.



Trik sa vás nesnaží prechytračiť. Nájdete v nej kúzelníka, triky a mágiu, rozprávku aj skutočný život. A hoci chvíľu potrvá, kým sa do príbehu dostanete (prepínanie rozprávača a časové umiestnenie) a prenesiete sa cez úvodné, možno trochu zvláštne, počiatky príbehu, po niekoľkých kapitolách objavíte to, že sa vám tie postavy začínajú páčiť a možno vám na ich príbehoch záleží omnoho viac, ako ste na počiatku očakávali.

Treba povedať, že príbeh Mošeho je omnoho tvrdší a v niektorých momentoch len naznačený, no práve to ponúka čitateľovi možnosť väčšej predstavivosti a zároveň umožňuje príbehu zostať na úrovni polo-fikcie a knihy, ktorá cez poodkrytie príbehu ponúka udalosti príliš reálne. Maxova línia potom ponúka prepojenie so súčasnosťou, jemné odľahčenie dejovej línie, no zároveň aj pohľad generácie, ktorá o histórii počúva, no nepočuje ju poriadne.

Moje hodnotenie...

4,75/5* knihe, ktorá sa zo začiatku zdala byť trochu divným príbehom dvoch rozličných chlapcov a ukázala sa byť knihou o odvahe a malých skutkoch, ktoré majú veľké následky.

Komentáre