Skrytý princ (Tessa Afshar)

"V deň, keď ich predviedli pre kráľa, vyhlásili, že náš Boh má moc vyslobodiť ich z kráľovej ruky. Ale tam sa nezastavili, išli ďalej. Povedali: ,Hoci by nás aj nezachránil,‘ čím stavili na neistotu. Nevylúčili možnosť, že budú sklamaní. Kde určíš Bohu hranicu, Jered? Rozhodneš sa preňho, hoci by ťa nezbavil tejto bolesti? Hoci by ti nevrátil tvoju samostatnosť, silu a zdravie? Rozhodneš sa preňho aj potom? A každý deň?"



Názov: Skrytý princ
Autor: Tessa Afsharová
Vydavateľstvo: Kumran.sk
Rok vydania:  2023
Počet strán: 336
Žáner: kresťanská historická fikcia
Cena: 12 
Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com, knihu môžete nájsť aj tu na stránke kumran.sk

O knihe:

Nový román Tessy Afshar Skrytý princ nás opäť zavedie do starovekých ríš. Keren, milovaná dcéra židovských zajatcov v Babylone, je predaná do Danielovej domácnosti, aby pomohol jej rodine prežiť. Po tragickej nehode, ktorá zmení smerovanie jej života, sa Keren ocitne v cudzej krajine, poverená záhadnou úlohou: naučiť pastiera, ako sa stať pánom.

Čo si o knihe myslím ja?

Román Skrytý princ je už štvrtou knihou Tessy Afsharovej, ktorú som dostala do rúk. Opäť stavila na biblický príbeh, ktorý nie je najznámejší a aj vďaka tomu má väčšiu slobodu "hrať" sa s postavami a ich premýšľaním. Hrdinkou tohto príbehu je Keren (ktorá neexistuje v biblickom naratíve), ktorá sa vďaka nepriaznivým (alebo v konečnom dôsledku priaznivým) okolnostiam stáva slúžkou v dome proroka Daniela. Nachádzame sa v časti jeho života, ktorá nie je veľmi zaznamenávaná, a teda až po príbehoch, v ktorých Daniel vykladal sny či keď boli jeho priatelia hodení do pece. Tu je uznávaným mužom v Babylone, kde bol izraelský národ odvlečený.

Prvá časť knihy slúži viac pre čitateľa na spoznávanie príbehu, postáv a vzťahov medzi nimi. Ďalšou významnou postavou je Jered, priateľ Danielovych synov a tiež ústredný bod ľúbostnej zápletky. Časť knihy má čitateľ šancu pozorovať aj z jeho pohľadu v kapitolách, ktoré sú mu venované. V druhej časti sa po tragickej nehode Karen dostáva do Médskej ríše, kde sa stáva učiteľkou malého chlapca s veľkým tajomstvom. Časť príbehu sa odohráva aj v Perzii, a tak má čitateľ príležitosť "navštíviť" až 3 krajiny a tiež si lepšie predstaviť dobové spôsoby stravovania, obliekania či architektúru (ako napr. visuté záhrady). 

Niekoľko vecí, ktoré sú na tejto knihe zaujímavé: po prvé, každá kapitola začína biblickým veršom zo Starej zmluvy, ktorý sa nejakým spôsobom spája s hlavnou myšlienkou kapitoly. Myslím si, že autorka týmto spôsobom zaujímavo približuje čitateľovi nielen prežívanie postáv, ale tiež samotnú Bibliu. Taktiež do textu zapája proroctvá a tým spôsobom z časti napovedá, čo sa má stať po skončení knihy.

Tessa Afshar urobila zaujímavý krok aj tým, že sa rozhodla využiť omnoho viac kreatívnej slobody a nielenže vytvoriť nové postavy, ale tiež sa ponoriť do časti príbehu známej biblickej postavy, ktorú nemáme veľmi zaznamenanú. Pri čítaní je však potrebné mať na pozadí premýšľania to, že je to naozaj fikcia a väčšina týchto postáv je vymyslená. Musím však priznať, že veľmi zaujímavo uchopila myšlienku toho, prečo by mal jedného dňa kráľ Kýros až neuveriteľný postoj k Židom a zajatcom, ktorých oslobodil, ako aj sama uvádza v poznámke na konci knihy.

Jednou z hlavných myšlienok tejto knihy je hlboké posolstvo: Ako zareagujeme, keď v našich životoch nastanú ťažké časy? Vieme v nich aj naďalej dôverovať Bohu, alebo naše srdcia naplní horkosť? 

Moje hodnotenie...

... 3,75/5*Niektoré časti knihy pôsobili zdĺhavo a dej prebiehal bez veľkých zvratov, avšak ak máte chuť na ľahké čítanie so zaujímavým príbehom, ktorý ho celý inšpiroval (a máte radi knihy tejto autorky), Skrytý princ je práve pre vás. 

Komentáre