Svadobná kaplnka (Rachel Hauck)

Sam otvoril zásuvku pod pracovným stolom, vytiahol Bibliu a podal ju Jackovi. "Tu je tvoja vkladná knižka k milióndolárovému účtu. Vyber si svoj vklad a prestaň sa pokúšať stavať dobrý život na diabolských centoch.



Názov: Svadobná kaplnka
Autor: Rachel Hauck
Vydavateľstvo: Christian Project Support
Rok vydania:  2018
Počet strán: 346
Žáner: kresťanský ženský román
Cena: 12 

O knihe:


Svadobná kaplnka stála šesťdesiat rokov tichá a prázdna. Kaplnku pred mnohými rokmi postavil Jimmy Westbrook, bývalý tréner amerického futbalu, vlastnými rukami. Vybudoval ju pre svoju milovanú Colette Greerovú, ktorá ale od neho odišla. Kaplnka je pre neho svätyňou spomienok, pomník jeho skutočnej lásky a zároveň dôkazom najhlbšieho utrpenia a straty v živote. Fotografistka Taylor Bransonová odišla z rodného mesta Heart’s Bend v štáte Tennessee, aby začala úplne nový život v New Yorku. Zo svojho domova uteká kvôli rodinnej histórii, v ktorej sú nedodržané sľuby bežné, a tiež uteká od svojich stratených snov. Taylor nečakane stretne Jacka Forestera a zamiluje sa do neho. Jack je úspešný výkonný riaditeľ reklamnej agentúry a ich búrlivé zaľúbenie vedie k spontánnej svadbe – a potom k ďalším hádankám. Jack, napriek svojej skutočnej láske k Taylor, bojuje s vlastnými démonmi z minulosti, a preto nedokáže manželke prejaviť svoju najhlbšiu lásku a oddanosť. Taylor dostane prácu v Heart’s Bend, preto sa vracia späť do rodného mesta, do minulosti svojej rodiny a do jej tajomstiev, ktoré boli veľmi dlho pochované v piesku času. Keď sa Taylorina cesta spojí s cestou trénera Jimmyho, obaja začujú tlkot srdca ich vlastných snov a vtedy si uvedomia, že tie sny sú stále živé a oplatí sa počkať na ich naplnenie.

Čo si o knihe myslím ja?


Svadobná kaplnka je druhý román od Rachel Hauck, ktorý som čítala (prvým boli Svadobné šaty) a je niekoľko vecí, ktoré o tejto knihe chcem povedať. Po prvé, Hauck má veľmi rada romantiku. Je to celkom zjavné zo všetkého, čo sa v tejto knihe deje. Čitateľ sleduje príbeh cez rozprávanie 4 hlavných postáv a pohybuje sa medzi dvoma časovými líniami. Stretáva Colette a Jimmyho v čase, keď boli tínedžermi a potom opäť po 60 rokoch a Jacka s Taylor, ktorí prechádzajú manželskou krízou. Autorka sa zameriava na to, čo robí zo vzťahu vzťah. Jack a Tylor sa poznali niekoľko rokov dozadu, potom sa dlhšie nevideli a keď sa opäť stretli, rozhodli sa...zobrať sa. Toto spontánne rozhodnutie však má dohru, keďže obaja začínajú prichádzať na to, že v skutočnosti sa až tak dobre nepoznajú a obaja majú mnoho nevyriešených a nevyliečených rán z minulosti. Ich dejová línia sa zameriava najmä na Jackov pokrivený vzťah s otcom a neschopnosť pripútať sa a Taylor zase premýšľa nad tým, ako tento problém vyriešiť a spochybňuje svoje rozhodnutia.

Dejová línia Jimmyho a Colette začína v minulosti. Colette sa spolu so sestrou Peg po vojne a smrti rodičov prisťahuje do mesta, kde žije ich bratranec. Stretávajú Jimmyho, miestneho futbalistu, do ktorého sa obe zamilujú. Peg je výraznejšia sestra, ktorá vždy dostane to, čo chce. Colette sa snaží byť miernejšou a milujúcou a práve to viac zaujme Jimmyho. Z dôvodu, ktorý sa čitateľ dozvie až na konci románu, sa však ich príbeh končí bolesťou. Jimmy sa po vojne vo Vietname vracia domov sám a život prežije ako tréner, Colette ako svetoznáma herečka. Po 60 rokoch sa ich cesty opäť nečakane stretnú a obaja začnú opäť premýšľať o citoch, ktoré hlboko zahrabali.
"Jack, dobrý Pán ti zadarmo dáva všetko, čo potrebuješ na uzdravenie z tvojho hlbokého zranenia, ale ty si sa rozhodol, že budeš chodiť po svete zranený. Nakoniec sa stále budeš vzďaľovať z rovnej a úzkej cesty. Alebo ešte horšie, budeš tak ďaleko a vôbec si nebudeš uvedomovať, že si sa stratil. Sám seba presvedčíš o tom, že ťa Boh trestá."
Dôležitým motívom sú tajomstvá, ktoré sa postupne odhaľujú a vysvetľujú správanie všetkých štyroch hrdinov. Čitateľ začne viac rozumieť tomu, prečo reagujú ako reagujú a prečo ich život vyzerá práve takto. Niekoľko z nich ma úprimne prekvapilo, čo sa nestáva tak často. Možno sa zdá, že ich je priveľa a odhalia sa až na úplný záver príbehu, ale myslím, že to autorka zastavila vo vhodnej chvíli. Príbeh sa nezdal až prehnane fantastický (možno miestami) a dodal niečo nezvyčajné.

Sú však dve veci, ktoré mi na knihe vadili. Po prvé, neviem ako je na tom anglická verzia, ale slovenský preklad bol buď "zbúchaný" príliš narýchlo, alebo mu nevenovali dostatočnú pozornosť, pretože bol plný chýb, preklepov a zlej vetnej konštrukcie aj slov. Niektoré preklady boli doslovné a nedávali zmysel, niektoré boli až bolestivé. Bola to veľká škoda, keďže to často kazilo zážitok z čítania. Druhá vec je to, že hoci je kniha prezentovaná ako kresťanský román, na rozdiel od knihy Svadobné šaty, bol motív kresťanstva či Boha podaný veľmi voľne. Ježiš je v knihe spomenutý možno raz a viac je táto stránka kniha postavená na mystike. Postavy napríklad "počujú Božie srdce", no nikdy nevenujú čas tomu, aby hľadali, čo to znamená. Ak teda túžite po romantickej kresťanskej knihe, v ktorej by postavy konali na základe poznania Božieho slova, toto to asi nie je to pravé.

Moje hodnotenie...

... 3/5*. Svadobná kaplnka bola knihou, ktorá síce ponúkla pomerne klišé príbeh, no aspoň bol ozvláštnený tajomstvami a prepletením postáv. Aj napriek mizernej slovenčine sa čítal rýchlo a ľahko vtiahol do deja. Každá zo štyroch hlavných postáv dostala dostatočný priestor a čitateľ celkom rýchlo spoznal ich srdcia. Je mi ľúto, že kresťanská stránka bola vytesnená na okraj a viac sa venovala mystike. Od autorky viac odporúčam Svadobné šaty, ale rozhodne siahnem aj po jej ďalšom románe.

Komentáre