Krutý princ (Holly Black)


Názov: Krutý princ (orig. vydanie – The Cruel Prince)
Autor: Holly Black
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania:  2019 (orig. vydanie – 2018)
Počet strán: 384
Žáner: fantasy YA román
Cena: 13 

O knihe:

Jude mala len sedem rokov, keď jej rodičov brutálne zavraždili a spolu s jej dvomi sestrami ju uniesli zo sveta smrteľníkov, aby žili na Najvyššom dvore vo férskej ríši obývanej prastarými, často zákernými magickými bytosťami. O desať rokov neskôr si Jude neželá nič iné než medzi nich zapadnúť. Väčšina férov však smrteľníkmi opovrhuje. Najmä princ Cardan, najmladší a najskazenejší syn Najvyššieho kráľa. Jude sa čoraz viac zapletá do dvorných intríg a klamstiev a zisťuje, že aj ona dokáže podvádzať a prelievať krv. Ale v najvyšších kruhoch dochádza k zrade a hrozí, že Kráľovský dvor pohltí násilie. Jude preto bude riskovať vlastný život v nebezpečnom spojenectve, aby zachránila svoje sestry a samotnú ríšu.

Čo si o knihe myslím ja?

Ok. Začnime takto. Túto knihu som si požičala od kamarátky, ktorá prekladá druhú časť série. Od viacerých ľudí som počula, že tento preklad nie je najšťastnejší. Takže keď prišli časti, v ktorých mi šiel štýl písania krkom, povedala som si: možno to bude prekladom. Možno to bude lepšie...no popravde, ani veľmi nebolo. Povedzme si niekoľko hlavných častí, ktoré mali potenciál, ale zlyhali.
"If I cannot be better than them, I will become so much worse."
Začiatok románu zobrazuje Jude a jej dve sestry v dome. Príde zvláštny muž. Zavraždí oboch rodičov a dievčatá vezme do novej krajiny, v ktorej sú všetci nadprirodzenými bytosťami (okrem Jude a jej dvojčaťa). Bude Jude čakať na pomstu? Bude sa pokúšať o návrat domov? Bude to dráma? Nie. Jude sa zapáči v dome "féra", ktorý zabil jej rodinu pred jej očami. A nejako si to aj ospravedlní. A keď sa jej sestra Vivienne chce vrátiť do sveta smrteľníkov, pozerá na ňu, akoby bola čudná ona. Fajn, stále by som to vzala. Prináša to dilemu, pretože väčšinu života strávi v tomto svete. Aj to by bolo fajn, nebyť...
"Nice things don’t happen in storybooks. Or when they do happen, something bad happens next. Because otherwise the story would be boring, and no one would read it."
...hlavnej hrdinky. Ach. Naozaj verím, že Jude mala byť vystavaná ako silná, neoblomná a poriadna "frajerka". Na mňa však pôsobila ako tvrdohlavá, nepoučiteľná a tá, ktorá si užíva dobíjať si ego na ostatných. Keďže ich féri berú ako niečo menej (keďže ľudia sú slabí a smrteľní), Jude sa rozhodne presvedčiť ich o opaku (namiesto toho, aby išla do svojho sveta a žila normálny život). Silou-mocou sa snaží byť drsnou a tvrdou ako všetko naokolo. Na mňa to však pôsobilo len ako snaha autorky vytvoriť niečo nové, no neúspešne.
"That’s what comes of hungering for something; you forget to check if it’s rotten before you gobble it down."
A potom tu máme mužských hrdinov. Jeden horší ako druhý. Buď sú morálne v sivej zóne, alebo sú zlí (v očiach Jude). Zabíjajú a ponižujú. Och a Cardan. Krutý princ. Ktorého Jude neznáša najviac zo všetkých, sa jedného dňa prizná, že na ňu nemôže prestať myslieť a zrazu do tejto časti autorka vloží zbytočné "sexuálne" napätie. Viete prečo? Aby to bola naozajstná YA literatúra. Smútim, pretože toľko ľudí túto knihu považuje za jednu z najlepších v poslednej dobe. Pre mňa to bola kniha s veľmi zlým písaním (nepotrebujem vedieť, že Jude si kupuje tampóny a prečo ich féri nepotrebujú) a slabými postavami. Dám však šancu druhému dielu. Verím, že to bude lepšie.

Moje hodnotenie...

... 3/5*. Rozumiem, čo chcela autorka docieliť. Bolo to však spôsobom, ktorý mne vôbec nesadol. Pre vás to však môže byť kniha roka. Posúďte sami.

Komentáre