Never Let Me Go (Kazuo Ishiguro)


Názov: Never Let Me Go
Autor: Kazuo Ishiguro
Vydavateľstvo: Faber and Faber
Rok vydania:  2006 (orig. vydanie – 2005)
Počet strán: 282
Žáner: sci-fi dystopický román
Cena: 9 

O knihe:

Kathy, Ruth a Tommy kedysi spolu študovali na exkluzívnej internátnej škole Hailsham v odľahlom kúte anglického vidieka. Bol to svet zvláštnych spolkov a záhadných pravidiel, kde učitelia stále pripomínali žiakom, akí sú výnimoční, a viedli ich najmä k umeleckej tvorivosti a fyzickej zdatnosti. Z Kathy je dnes mladá tridsaťjedenročná žena. Do života jej znovu vstúpili Ruth a Tommy. Prvý raz sa zamýšľa nad ich spoločnou minulosťou, začína chápať, v čom vlastne spočíva ich výnimočnosť a ako ich tento dar ovplyvní. Román Neopúšťaj ma je napínavým čítaním o nevinnosti, láske, poznaní a strate.

Čo si o knihe myslím ja?


Never Let Me Go je istým spôsobom netradičný román. Zachytáva trojicu kamarátov, ktorí vyrastajú v internátnej škole. Hlavnou hrdinkou je Kathy, ktorá chce vždy stáť za tým, čo je správne. Je láskavá, mierna a priateľská. Ruth je rebelkou príbehu. Tou, ktorá je v centre diania. A predsa s Kathy vytvoria priateľstvo, ktoré je položené na spoločnej skúsenosti. A Tommy. Chlapec, ktorý sa v škole preslávil svojimi výbuchmi hnevu, no neskôr prišiel na to, že byť iným môže byť v poriadku.
"Memories, even your most precious ones, fade surprisingly quickly. But I don’t go along with that. The memories I value most, I don’t ever see them fading."
Na tejto knihe je zjavný iný spôsob písania. Nenechajte sa odradiť, alebo naopak prilákať, označením sci-fi dystopický román. Nenájdete v ňom roboty, ani tínedžerov, ktorí chcú zachrániť svet. Bez spoilerov je táto stránka ukrytá v tom, kým hlavné postavy sú. Práve tento motív ponúka autorovi hrať sa s hlavnou myšlienkou – čo je to smrteľnosť, ľudskosť či ľudské práva. Hlavné postavy nebojujú s osudom. Naučili sa ho prijímať ako fakt.
"We took away your art because we thought it would reveal your souls. Or to put it more finely, we did it to prove you had souls at all"
Zaujímavým môže byť spôsob, ako bude postavy prijímať čitateľ. V knihe vidíme niekoľko možností – môže to byť súcit, ľútosť alebo odpor. Ako by sme sa k nim správali v skutočnom svete? Čo by znamenali pre našu spoločnosť? Čo nás vlastne robí ľuďmi a ako nás formujú iní vôkol nás? Toto je len niekoľko otázok, ktoré si môžete pri čítaní klásť. To však vytvára aj negatívum. Autor neponúka odpovede. Kathy ponúka príbeh so všetkou analýzou a spomienkami, avšak záver si musí čitateľ vytvoriť sám. A ak nie ste fanúšikom filozofie, pravdepodobne tak neurobíte. Ak však radi premýšľate o otázkach bytia, toto môže byť román, ktorý ponúkne podnet na diskusiu a premýšľanie.

Moje hodnotenie...

... 3/5*. Nevýhodou tejto knihy je "ťahavý" spôsob písania. Mnoho sa v nej nestane a ani "prekvapivé" odhalenie nie je dramatické, pretože autor čitateľa pripravuje postupne a potom tajomstvo odhalí medzi riadkami. Len tak nenápadne. A vy pokračujete ďalej.

Komentáre